Активісти відповіли на знищення графіті часів Євромайдану, а Український інститут національної пам’яті готує звернення в поліцію та до Генпрокуратури через знищення графіті часів Революції Гідності на вулиці Грушевського.

Активісти розбили вітрини елітного магазину на Грушевського, який раніше стер графіті часів Євромайдану.

Нагадаємо, на графіті були стилізовані під майданівців зображення Тараса Шевченка, Івана Франка і Лесі Українки з підписами “Вогонь запеклих не пече”, “Хто визволиться сам, той буде вільний” и “Наше все життя – війна”.

На своїй сторінці у Фейсбук Іван Гребенюк викладає відео з підписом: “Помста за графіті. LIVE!!!
Активісти зібралися під стінами елітного магазину на Грушевського, який позбувся історичних графіті з часів Майдану. Графіті протрималися на стінах 3,5 року і охоронялися Законом, бо були внесені до переліку історичних пам’яток.
У 2014 активісти зобразили їх під час Кривавих протистоянь на Грушевського. Тарас Шевченко, Леся Українка, Іван Франко були представлені в балаклавах. Вважалися символами боротьби за свободу.”

Український інститут національної пам’яті готує звернення до поліції щодо знищення графіті. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив директор інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович. «Український інститут національної пам’яті готує звернення в поліцію та до Генеральної прокуратури за фактом вандалізму. Графіті на Грушевського є пам’яткою історії згідно наказу Мінкультури від 15.10.2014 №869. Їх знищення є злочином», – зазначив В’ятрович.”

Багато активістів та користувачів соцмереж не залишились байдужими до цього вчинку:

В’ятрович зауважив, що цей злочин підпадає під дію ч.2 ст 298 Кримінального кодексу – умисне незаконне знищення, руйнування, пошкодження об’єкту культурної спадщини або його частини, що карається штрафом до 2350 грн або обмеженням чи позбавленням волі до 3 років з можливою забороною обіймати певні посади чи діяльність.

 

Фото: Содель Владислав – twitter

Фото: Содель Владислав – twitter

Нагадаємо: З фасаду будівлі на вулиці Грушевського 4, у Києві, змили графіті з Тарасом Шевченком, Лесею Українкою та Іваном Франком, які були створені під час Революції гідності. Про це повідомила журналістка Тетяна Висоцька на своїй сторінці у соцмережі.