Перша незвична клумба на воді цієї п’ятниці з’явилась у Київському парку “Перемога” на Лівому березі.

На створення цієї клумби-острову пішло понад 600 бегоній, сам же корсет клумби вироблено з пінопласту. На створення цієї клумби знадобилось два тижні. Клумба розміщена у парку Перемоги не випадково, а саме тому, що там не має проточної води.

Незвичні “плаваючи клумби”

“Плаваючі клумби” – це імпровізовані острівці, засаджені декоративними рослинами, вони останнім часом набули великої популярності. Незвичайні квітники, дрейфуючі по водній гладі або зафіксовані на певному місці, визнані світовим трендом ландшафтного дизайну. Ці острівці із зелені та квітів виглядають дуже ефектно, а турботи вимагають набагато менше, ніж звичайні посадки.

Для створення “плавучоюї клумби” відмінно підійдуть пластикові тази, овочеві ящики, сітчасті контейнери, чи можна змайструвати підставу із звичайних дощок. В нашому випадку зроблено дерев’яний каркас, в середину якого влаштовано касети з пінопласту ( 16 шт розміром 60*40 см) з підстилкою спанбонду. Для висадки квітів використано торф’яну суміш. Окрім того, закріплено гніт (тканина, що добре вбирає вологу) для кращої подачі води до квітів.

Основа “плаваючої клумби”

Коротка історія “плаваючих клумб”
У ландшафтному дизайні плаваючі клумби почали свій тріумфальний хід в 1999 році, коли в Англії на виставці Chelsea Flower Show їх представив на загальний огляд дизайнер Paul Cooper. Винахід справив фурор і поступово завоював популярність у всьому світі. Однак назвати плаваючі клумби інновацією все ж не можна. Насправді історія вирощування рослин на поверхні водойм досить давня і використовувалася для ведення сільського господарства ще древніми ацтеками. Мудрі індіанці використовували для цих цілей плоти-чинампасы з гілок і очерету, на які укладався ґрунт і висаджувалися рослини.

Звичайно, стародавні племена не займалися декоруванням водойм і ландшафтним дизайном, але з допомогою такого способу вони вирощували зерно та овочі. І, до речі, отримували непогані результати! Вся справа в тому, що коріння рослин, проникаючи крізь отвори в понтоні, отримують вологу безпосередньо з водойми, що значно спрощує догляд за посадками. Якщо ж, крім цього, ставок заселений рибами і земноводними, то у воді будуть міститися та чудові органічні добрива – відходи життєдіяльності водних мешканців.