На столичній вулиці Лаврській, 3 на схилі Дніпра зведуть музей пам’яті жертв Голодомору. Відповідні передпроектні пропозиції позитивно оцінила Київська містобудівна рада.

Музейна частина з’явиться нижче меморіалу “Свіча пам’яті”. На доробку проекту Кабінет міністрів цьогоріч виділив 14,25 млн грн.
Музей планували звести у 2006-му, коли почалось будівництво Меморіального комплексу. Але побудували тільки “Свічу памяті” з підземною експозиційною залою. Також відкрили алею Чорних дошок із назвами 14 тис. сіл, де були жертви Голодомору.

“Подальшій реалізації проекту завадила позиція попереднього керівництва держави, – каже Андрій Замогильний, в.о. голови дирекції з будівництва другої черги музею. – Але 6 жовтня 2016 року, у відповідь на звернення Громадського комітету з вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду українського народу, Кабінет міністрів прийняв постанову №754 про продовження будівництва музею. 26 листопада торік ініціативу підтримав президент Петро Порошенко”.

Перший проект комплексу передбачав зведення повноцінного приміщення на схилі. Але сьогодні розглядають варіант, щоб сховати будівлю в урвищі на Дніпровському узвозі. Це не порушить ландшафту берега Дніпра.

“Нам потрібно повністю погодити проект із різними інстанціями, включно з міжнародною організацією ЮНЕСКО – щодо остаточного варіанту й розташування локацій. Адже сусідні території мають статус охоронних. Однак ці питання розглядатимуться тоді, коли проект доробимо повністю”, – каже Олександр Свистунов, головний архітектор Києва.

У музейній частині обладнають зали експозицій, конференц-зал, кінотеатр і технічні приміщення. Має бути другий вхід на Дніпровському узвозі й парковка. Через проїжджу частину перекинуть пішохідний міст та алею, яка вестиме до музейної частини.

Новий проект будівництва підтримує Громадський комітет із вшанування пам’яті жертв Голодомору. Його голова Іван Васюник прийшов на містобудівну раду.
“Змінився час, змінилось сприйняття українців своєї історії. Тема Голодомору-геноциду українського народу стала, з одного боку, виразнішою і зрозумілішою на тлі теперішньої війни Росії проти українського народу. А з іншого боку, об’єднуючую. Понад 80% громадян єдині у відповіді на запитання, що це був спланований геноцид української нації”, – каже колишній віце-прем’єр Іван Васюник.

Він позитивно оцінює підтримку проекту президентом України Петром Порошенком та урядом на чолі з Володимиром Гройсманом. Завершення будівництва другої черги Меморіального комплексу – сучасного музейного комплексу світового рівня вважає своєрідним тестом для держави та усіх українців. Бо нація, яка спроможна в такий спосіб вшанувати мільйони жертв своїх співвітчизників, обов’язково буде успішною.
На певному етапі Громадський комітет і Світовий конгрес українців долучаться до збору коштів, які допоможуть завершити цей проект, додав Іван Васюник.

Пише: Vector nwes