Після завершення священного місяця Рамадан настає один із двох найбільших свят ісламу — Ораза-байрам. Сьогодні, 25 червня, мусульмани України відзначили цей благословенний день у Києві. Торжество було організоване Меджлісом кримськотатарського народу і Духовним управлінням мусульман АР Крим.

Святкування закінчення великого посту почалося з ранкових намазів у мечетях столиці. У спеціально для цього орендованому приміщенні бізнес-центру «Інком» зібралося близько 400 представників мусульманської громадськості Києва. Конференц-зал, де відбувався намаз, був традиційно розділений на дві частини — чоловічу і жіночу.

Після молитви кримські татари зібралися на святковий сніданок, поданий у бізнес-центрі. Кримчани, які вимушено перебувають далеко від дому, сьогодні зустрілися за одним столом, щоб відсвяткувати закінчення священного місяця Рамадан.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров сказав про те, наскільки важливий пост Рамадан і свято Ораза-байрам для мусульман, зокрема кримських татар, і привітав всіх, хто сповідує іслам як в Україні, так і в інших країнах:

— Багато людей, вітаючи один одного зі святом Ораза-байрам, висловлювали надію, що найближчі свята і пост ми будемо відзначати в наших селах на території Криму. Ми всі тут живемо в надії на Аллаха і робимо все, щоб прискорити процес повернення на батьківщину. Я хочу всіх, хто сповідує іслам, привітати зі святом Ораза-байрам. Хочу побажати, у першу чергу, вірності собі, близьким і Всевишньому. І тоді він милостиво даруватиме здоров’я і успіх.

 

Лідер кримських татар Мустафа Джемілєв, нагадавши, що положення народу в Криму залишається вкрай складним, підкреслив, що всі дії кримськотатарських активістів на материковій Україні спрямовані на допомогу співвітчизникам і швидке звільнення Криму від окупантів.

— Звичайно, ця окупація не повинна більше тривати. Разом з нашим народом і демократією ми врятуємо нашу батьківщину. Через довгі роки наші діти і внуки запитають: «Батько, дід, а що зробив ти для порятунку нашої батьківщини з-під окупації?» Це обов’язок кожного мусульманина, громадянина і кримського татарина — робити все, щоб врятувати батьківщину.

На честь Ораза-байрам Духовне управління мусульман Криму спільно з Меджлісом кримськотатарського народу 26 червня проведе святковий захід у Києві на ВДНГ. У рамках святкування передбачені виступи офіційних осіб, читання віршів, присвячених батьківщині і святу, частування стравами кримськотатарської кухні, змагання та вікторини для жінок, чоловіків і дітей. У святі можуть взяти участь всі бажаючі.

Повідомляє: QHA