Вт. Кві 23rd, 2024

Від футболок Майдану до інвагупаційної сукні: в центрі Києва відкрилась виставка екстраординарностей

Загалом 200 нарядів від 40 українських дизайнерів у дев’яти виставкових залах

Українська мода від кінця 1980-х і до сьогодення – тепер у стінах “Мистецького арсеналу” в центрі Києва. Там відкрили виставку “Дрес-код України доби Незалежності”.

Загалом це 200 нарядів від 40 українських дизайнерів в дев’яти виставкових залах. Тут і гламур 90-х, і сценічні наряди співачок, і навіть мода, на яку надихнув Майдан, – футболки з тризубами й інавгураційна сукня першої леді від дизайнерки Лілії Пустовіт.

 

“Чому ми хотіли це зробити? З двох причин. Одяг добре відбиває зміни, які відбуваються в суспільстві – з людьми. З іншого боку, так само ми бачимо, як розвивалася креативна думка в Україні”, – пояснила генеральний директор Національного культурно-мистецького комплексу “Мистецький арсенал” Олеся Островська-Люта.

Куратори наголошують – виставка не відображає, як вдягалися прості українці у різні часи незалежності, а радше показує, як розвивалася в Україні висока мода. Знаходити для такого вернісажу експонати було непросто. “Багато речей перебувають у приватних зібраннях, і люди насправді не дуже хочуть ними ділитися. Тобто дійсно складно було”, – розповіла куратор виставки Зоя Звиняцьківська.

“Раніше пострадянська жінка не могла собі уявити щось екстраординарне. Тому найбільше досягнення – що вже не тикають пальцем і якось не викликають жах люди з нестандартною зовнішністю та зовні нестандартно одягнені”, – вважає дизайнер Олексій Залевський.

Повідомив: 5.UA



Related Post