Site icon Новини Києва

В Україні 95% громад на дотаціях, 70 % сіл – у глибокій дотації. Вихід – децентралізація та об’єднання територіальних громад

Сенс об’єднання територіальних громад – в розвитку економіки і зростанню благополуччя людей. В тому, аби забезпечити комфортне проживання жителів місцевої громади.

Про це в ефірі каналу 112 заявив заступник голови Аграрної партії, голова Київської обласної організації Аграрної партії України Олег Корбан.

«Сенс об’єднання – в розвитку економіки і зростанню благополуччя громад, в збільшенні доходів на душу населення, в податках, які сплачуються на даній території, в активах, які на сьогодні мають ці території. Стаття 142 Конституції визначає матеріальну основу місцевого самоврядування.

Це і є найголовнішим При цьому, при об’єднанні громади багато чого залежить від вмінь і здібностей керівника. Якщо потужний керівник, то він ітиме вперед і зробить потужну громаду», – сказав він.
Політик наголосив на необхідності чіткого розподілу повноваження для ефективно об’єднання територіальних громад. За його словами, зараз в Україні 95% всіх громад знаходяться на дотаціях. Біля 70 % сіл – у глибокій дотації, тому об’єднання не повністю вирішить питання. Потрібен і чіткий розподіл повноважень, як по вертикалі, так і по горизонталі.

Також очільник Аграрної партії на Київщині пригадав, що 29 квітня в 40 громадах вибори до ОТГ. Із них більша частина саме сільські.

«Створення громад ще є і майданчиком для перегонів на президентських і парламентських виборах, які невдовзі відбудуться. І вибори в територіальних громадах є лакмусовим папірцем, який має показати, що насправді відбувається на місцях, які реальні рейтинги. Бо соціальне дослідження – це одне, а дані ЦВК – зовсім інше», – вважає Олег Корбан.

Він додав, що на сьогодні саме аграрії втримають на своїх плечах економічну безпеку держави, вносять значний внесок в українську економіку.



Exit mobile version