Дренажна система “Нікольська”, безсумнівно, найбільш примітне підземелля Києва. Ця старовинна система ходів була побудована в 1916 році для дренування схилів поблизу Лаври. Екстремальна екскурсія триває 1-2 години, за цей час ви встигнете пройти близько 2,5 кілометрів під землею, подивитися на світ очима дигерів, дізнатися багато нового про будівництво і експлуатацію підземних систем і підкачати ноги й поперек.

Земля в цій місцевості дуже насичена водою, що може привести до виникнення зсувів, тому для штучного осушення грунту, тут були побудовані дренажні галереї. Будівництво було закінчено в 1916 році. Зараз побачити все це можна своїми очима, звичайно, якщо не боїшся підземелля.

Недалеко від Києво-Печерської лаври в глибині косогору на початку XX століття була збудована система підземних ходів.

 

Недалеко від Києво-Печерської лаври в глибині косогору на початку XX століття була збудована система підземних ходів. Старовинна дренажна штольня налічує близько трьох кілометрів підземних ходів на двох рівнях. Справа в тому, що земля в цій місцевості дуже насичена водою і це може призвести до виникнення зсувів, тому для штучного осушення ґрунтів у глибині гори побудовані дренажні галереї. Будівництво закінчено в 1916 році, про що свідчить відповідний герб, а під ним – вищезгадана дата. Важливо: на екскурсію підземеллями не допускаються громадяни молодше 18 років, а також ті, хто страждає на клаустрофобію, люди, не здатні пролізти у звичайний каналізаційний люк. Також необхідно взяти змінний одяг, взуття та ліхтарик. Місце зустрічі: м. “Дніпро”, вихід зі скляних дверей, всередині у вестибюлі.