Київ – столиця України. Дивовижні факти про Київ. Частина Перша.

Найдовша вулиця: Броварський проспект, довжина навколо 14 км.

Накоротша вулиця: Інженерний провулок (неподалік Арсенальної площі), довжиною менше ніж 30 метрів, на провулку знаходяться всього три будинки.

Найдревніша вулиця Києва – вулиця Володимирська, їй понад тисячу років.

Найширшою київською вулицею є Хрещатик – його ширина від будівлі до будівлі 75 мерів.

Найвужчою вулицею Києва є – провулок Георгієвський, там ширина проїжджої частитини лише 4,5 метрів.

Найстаріше дерево (можливо, оскільки вік дерева вираховується по кількості його кільць) : це дуб Вільгельма Крістера, росте на вулиці Осиповського, його приблизний вік 600-700 років.

Густо населеним районом столиці є – Деснянський район, тут проживає 354, 5 тисяч людей.

Район столиці, з найменшою кількістю мешканців є – Печерський район, кількість яка проживає тут менша за 139 тисяч осіб.

Найглибшою станцією метро Києва є – метро «Арсенальна», її глибина біля 105 метрів, метро «Арсенальна» світовий рекорцмен – найглибша станція метро світа.

Найгарнішою станцією Київського метрополітену вважають – «Золоті ворота», вона входить в «топ – 10» самих гарних станцій метро світу.

Найвищою спорудою столиці України є – телевежа, у історичному районі Києва на Срці, збудована у 1973 році, її висота сягає 380 метрів.

Найвищою точкою Києва є – площа Слави, її висота 200 метрів над рівнем Дніпра.

Найпопулярніший сувенір зі столиці – «Київський торт», його виробництво було розпочато у 1956 році.

Найбільшим навчальним закладом є – Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут», кількість студентів навколо 42 тисяч, загальна кількість колективу закладу у цілому перевищує 50 тисяч осіб.

Найбільш відвіданим музеєм столиці є – Національно історико-культурний заповідник «Київо-Печерська-Лавра», за рік тут його в середньому відвідує  мільйон туристів.

Найдрівнішим пам’ятником нашої столиці є – «Арка Магдебургського права»  збудована у 1802 – 1808 роках. Практично спускаючись сходами зі сторони Хрещатику до Дніпра в сторону Набережного шосе.

Найвищим пам’ятником столиці є – скульптура монумент «Батьківщина-мати», знаходиться на території Національно меморіального комплексу «Музею Історії та Музей Другою світової Війни», її висота – 102 метри, 1981 рік, монумент входить у п’ятірку найвищих монументів світу.

Найбільшим житловим масивом столиці є – Троєщіна (240 тисяч мешканців).

Найбільше підприємство столиці – завод «Авіант», відомий виробник літаків АН.
Найдовшим транспортним маршрутом є – маршрут трамваю №12, від «Контрактової площі» до «Пущі Водиці», довжина маршруту навколо 20 кілометрів.
Найкоротшим транспортним маршрутом  є – столичний Фунікулер, довжина маршруту 222 метри.

Найбільшим столичним парком є – парк імені Рильского, у Голосієвському районі столиці, загальна площа парку 150 га, парк відкрито у 1958 році.
Найвологіший район столиці – Виноградар.

Найсухіший район столиці – Харківський.
Унікальніший пам’ятник, єдиний у світі свого роду – пам’ятник сміттєвозу – знаходиться теж в нашій столиці. Встановлено у 2-4 році, можна побачити на вулиці Газопровідній 2.

Найвищою спорудою свого часу був «Дім Гінзбугра» – 12 поверхів, понад 60 метрів, вулиця Інституцька. Збудований за часів російської імперії та до 1941 – коли його було зруйновано, бив рекорди того часу, на його місці зараз знаходиться готель «Україна».

Найвищою будівлею України  на сьогоднішній день є – ЖК, Кловсьий узвозі 7, його  висота 168 метрів.

Найкоротшою та водночас найширшою вулицею  всіх столичних європейських міст є – Хрещатик, (ми вже згадували його на початку, як найширшу вулицю Києва), довжина 1300 метрів, ширина 75 метрів.

Найменшим ліфтом столиці є – ліфт з 50-тих років, площа підлоги 0,5 м2, у будинку на Прорізній 11.

Найменший діючий храм ви знайдете у невеликому дворику на Володимирський 43. Знаходиться у підвальному приміщенні, храм цекрви Марії Магдалени