18 квітня Міністр культури України Євген Нищук під час засідання Уряду виступив із доповіддю, присвяченою питанням державної підтримки та розвитку українського кінематографу.

Міністр культури зазначив, що у Державному бюджеті України на 2018 рік на підтримку кінематографії передбачено рекордну суму – 1 млрд. гривень, у тому числі 500 млн. гривень на виробництво та розповсюдження фільмів патріотичного спрямування.

Міністр культури України Євген Нищук
Міністр культури Євген Нищук на засіданні Уряду

«Хочу відзначити позитивну динаміку розвитку  української кінематографії. З кожним роком обсяг виділених коштів з державного бюджету на кінематографію зростає, якщо у 2014 році на кіновиробництво було виділено лише 25 млн. гривень, то у  2017 – ця сума становила 500 млн. гривень, а у Державному бюджеті України на 2018 – вона складає вже рекордну суму – 1 мільярд грн. Результатом цього стало гідне представлення України на престижних міжнародних кінофорумах. Українські стенди та павільйони були представлені на кіноринках міжнародних фестивалів у Берліні, Торонто, Карлових Варах, Венеції, Локарно та Каннах. Українські художні, документальні, анімаційні фільми, короткометражки входили у конкурсні програми, неодноразово номінувались на найпрестижніші премії та одержували високі призи», – наголосив Євген Нищук.

«Але настав час, коли українське кіно має амбіційно лунати не лише на фестивальних майданчиках. Необхідно, щоби позитивні зміни сьогодення відчували не лише люди, які відвідують кінотеатри, переконаний, що якісний український кінопродукт має прийти у кожну домівку і через телеекрани».

Міністр культури Євген Нищук
Міністр культури Євген Нищук виступив з доповіддю

За словами Міністра культури, у цьому році у Державному бюджеті передбачено нову бюджетну програму 1801180 «Виробництво (створення) та розповсюдження фільмів патріотичного спрямування» із обсягом бюджетного фінансування 500 млн. гривень, головним розпорядником якої визначено Міністерство культури України. Це «пілотний проект», спрямований  на підтримку Урядом різножанрових кінопроектів – ігрових, документальних, науково-популярних, анімаційних фільмів і серіалів.

«Створення національного кінопродукту є надзвичайно важливим в умовах російської агресії. Український медіа-ринок, особливо телебачення, ще й досі наповнюється кінопродукцією, створеною спільно з виробниками держави-агресора, у таких фільмах у головних ролях здебільшого задіяні російські актори» – зазначив Євген Нищук.

«Я особисто вважаю таку практику неприпустимою. Я, як Міністр культури і патріот своєї держави, вважаю: нам потрібні фільми, створені українськими сценаристами, режисерами, операторами, акторами, що, в першу чергу, орієнтуються на внутрішній ринок. Я волію, щоби кошти українських платників податків були спрямовані на український контент, на створення додаткових робочих місць, на розвиток української кіношколи. На мою думку такі принципи надання державної підтримки кінематографу і є проявом патріотичної культурної політики».

Як повідомив Міністр культури, фінансування на відбір таких фільмів виділятиметься відкрито та прозоро за результатами конкурсного відбору. Для цього Мінкультури буде створено Експертну раду з відбору таких кінопроектів. До її складу увійдуть, також за конкурсом, провідні кінознавці, сценаристи, режисери, оператори, продюсери, дистриб’ютори, фахівці з телерадіо-менеджменту, юристи, економісти.

«Вже у травні ми плануємо оголосити відбір проекті,  і я сподіваюсь, що  вже у червні Уряд своїм рішенням затвердить перелік відібраних експертами на прозорих демократичних засадах фільмів для надання державної фінансової підтримки передбаченої Міністерством культури. А також вдячний за довіру до Міністерства культури, за ініціативу цього пілотного проекту. Впевнений, що цей крок є логічним продовженням позитивних змін у культурній політиці держави і амбітних планів щодо розвитку української кіноіндустрії», –  наголосив Євген Нищук.

Виступ Міністра культури доповнив актор Вячеслав Довженко, виконавець ролі кіборга з позивним «Серпень» у стрічці «Кіборги»: «Сьогодні кожен з нас має право закарбувати своє ім’я у створення новітньої історії цієї країни та її культури. Не секрет, що українська культура знищувалася століттями. Десятиріччями нам розповідали, що ми не маємо ні акторів, ні режисерів, не ресурсів. «Потерпіть», – говорили нам. Існувало суспільство, окремо від нього існував осередок української культури, але це суспільство існувало в орбіті виключно російської культури. Так, це було. Але на сьогоднішній день абсолютно чітко можна сказати, що суспільство зробило величезний крок в бік розвитку української культури – суспільство дає нам величезну ступінь довіри і ми мусимо йти вперед. Хочу завершити виступ словами свого героя: «Якщо ми тут, то ми згодні розплачуватись за минуле, захищати теперішнє і нести відповідальність за майбутнє».

Актор театру і кіно Вячеслав Довженко
Актор театру і кіно Вячеслав Довженко

Міністерство культури України