Ювенальні прокурори ефективно реагують на факти незаконного використання майна освітніх закладів

 

Черкаською місцевою прокуратурою встановлено факт незаконної передачі в оренду приватному суб’єкту господарювання частини будівлі Центру дитячої та юнацької творчості для розміщення магазину непродовольчих товарів.

В одному приміщенні з Центром, який є закладом позашкільної освіти і забезпечує навчання і дозвілля дітей, здійснювалась підприємницька діяльність, не пов’язана з навчально-виховним процесом та наданням освітніх послуг.

Отже, зазначений договір і подальше користування спірним майном відбувалися всупереч законодавчій забороні використовувати приміщення дитячих закладів винятково для роботи з дітьми.

Реагуючи на порушення, прокурор звернувся до суду з позовом про визнання недійсним договору оренди та повернення майна.

Однак, ні суди першої, ні апеляційної інстанцій безпідставно не взяли до уваги законодавчі приписи і заборони та відмовили в позові.

Лише Верховний Суд 03.04.2018 за активної позиції Генеральної прокуратури України визнав переконливими доводи прокурора та, розглянувши касаційну скаргу прокуратури області, задовольнив її.

Незаконні судові рішення скасовані, та постановлено нове рішення, яке є остаточним і оскарженню не підлягає – про задоволення позову прокурора.

Сподіваємося, що така правова позиція Верховного Суду стане на заваді укладенню незаконних договорів усупереч інтересам держави у сфері охорони дитинства.

Відділ зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України