Site icon Новини Києва

Перемоги тижня в ООС: Десять 200 і 300 бойовиків і докази російських терактів на Донбасі

Фото: ЕРА

Depo.ua продовжує відслідковувати перемоги нашої армії. Цього тижня Збройні сили України разом зі спецслужбами можуть записати собі в актив наступні звитяги:

Знищена жива сила бойовиків “Л-ДНР”

Щодня протягом тижня на прицільні обстріли російських бойовиків українські захисники надавали адекватну відповідь.

Упродовж тижня було знищено п’ять  бойовиків “Л-ДНР”, плюс ще п’ятеро вибули з бойового чергування до шпиталів.

Зокрема, 9 липня на Донбасі “вибули” четверо окупантів. Троє з них – безповоротні, тобто двохсоті. Двоє – з 2 омсбр 2 АК, в результаті підриву на НВП. Один – з 4 омсбр 2 АК, в результаті необережного поводження зі зброєю. Ще один з 2 омсбр 2 АК дістав поранення “в результаті необережного поводження зі зброєю”.

10 липня в “Л-ДНР” недорахувалися ще шістьох найманців. З них двоє “200-х”: один зі 100 омсбр 1 АК, самогубство на фоні зловживання алкогольними напоями. Іще один з 11 омсп 1 АК, підрив на НВП. Санітарні (“300-ті”) втрати складають чотири особи. Один з 1 омсбр 1 АК, один з 4 омсбр 2 АК, не бойові, в результаті необережного поводження зі зброєю. Ще по одному з 2 омсбр 2 АК та 3 омсбр 1 АК, в результаті погіршення стану здоров’я.

Докази російської присутності на Донбасі

15 липня в Україні опублікували запис розмови бойовиків “ДНР” про підготовку обстрілу окупованого селища Гольмівське.

З’явились аудіодокази версії, що обстріл селища Гольмівське на окупованій території 12 липня – це чергова навмисна провокація російського командування, виконана 3-й мотострілецької бригадою ЗС РФ на Донбасі, для дискредитації України напередодні чергового раунду мирних переговорів.

На аудіозаписі куратор дає координати бойовику для нанесення артилерійського удару. Найманець зауважує, що під обстріл попадає непідконтрольний Україні населений пункт, а не позиції ЗСУ.

Відповідь: “Не должно тебя е…ть, куда они попадают”. На аргумент бойовика про школу та цивільних на місці удару куратор відповідає: “Е…ть катастрофа. Как-будто в первый раз… там парк и школа, дети на каникулах”.

Підтримка України у світі

12 липня Рада Європейського Союзу продовжила санкції проти Росії до 31 січня 2022 року.

Таким чином санкції проти країни-агресора Росії діятимуть ще пів року. Це рішення виходить з останньої оцінки стану імплементації Мінських домовленостей, які від початку мали бути виконані до 31 грудня 2015 року. Санкції мають економічний характер.

Підозри та судові вироки бойовикам “Л-ДНР” і їхнім посіпакам

12 липня стало відомо, що в Донецькій області судитимуть п’ятьох російських бойовиків, які навесні 2014 року в Лимані нападали на підприємства, захоплювали адміністративні будівлі і викрадали правоохоронців.

Встановлено, що у квітні 2014 року, під час окупації міста Лиман, представники незаконних збройних формувань РФ – п’ятеро місцевих жителів у віці від 30 до 57 років, в складі озброєного злочинного об’єднання скоювали розбійні напади на громадян, захоплювали адміністративні будівлі, місцеві підприємства, державні установи та організації “, – повідомляють у прокуратурі.

Крім того, встановлено, що російські найманці викрали з приміщення Краснолиманського МВ ГУМВС України в Донецькій області начальника кримінальної міліції та начальника сектору карного розшуку.

Незаконно позбавивши їх волі, бандити вивезли їх на тимчасово окуповану територію області, де наносили заручникам численні тілесні ушкодження, погрожували їм і членам їхніх сімей вбивством, після чого викрали 124 пістолета ПМ, 2 автомати АКСУ і 2 гвинтівки, а також 6400 набоїв різного калібру , які перебували на балансі міськвідділу.

Загальна сума матеріальних збитків за один місяць злочинної діяльності найманців склала 350 тис. грн.

Усього ж з лютого 2014 року слідчі СБУ відкрили та здійснювали розслідування понад 23 тисяч кримінальних проваджень щодо злочинів, пов’язаних із російською військовою агресією проти України.

Про це голова СБУ Іван Баканов повідомив під час наради керівників силових відомств, що стосувалася розкриття злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту.

“СБУ системно захищає національні інтереси та безпеку України. Наразі наші підрозділи розслідують майже 2 тис. кримінальних проваджень, пов’язаних зі збройною агресією Російської Федерації та злочинами, вчиненими в умовах збройного конфлікту”, – підкреслив Баканов.

За його словами, з лютого 2014 року слідчі СБУ повідомили про підозру понад 6 тис. осіб, із них 261 громадянину Російської Федерації. До судів скеровано більше ніж 3,5 тис. кримінальних проваджень, а понад 1200 осіб уже визнано винними.

Створення територіальної оборони

16 липня Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому проекти законів №5557 про основи національного спротиву та №5558 щодо збільшення чисельності Збройних сил України (ЗСУ), яке слідує за створенням тероборони.

Закладена у проекті закону концепція реалізується шляхом розбудови територіальної оборони та створення руху опору, які разом з підготовкою громадян України до захисту держави формують систему національного спротиву.

Документ передбачає залучення широких верств населення України до захисту своєї країни. Складовими національного спротиву законопроект визначає територіальну оборону, рух опору та підготовку громадян України до національного спротиву.

Читайте також: Національний спротив з командирами-головами ОДА: Якою буде українська тероборона

Нова зброя “Укропів”

9 липня українські двигуни АІ-450 розробки ДП “Івченко-Прогрес” підняли турецький безпілотний літальний апарат Akinci на рекордну для турецьких безпілотників висоту у 11 500 метрів. Крім цього, новий дрон пробув у повітрі 25 годин 46 хвилин, чим побив ще один рекорд турецької авіації.

Як відомо, 10 серпня 2019 року спеціально під цей проект було створене спільне українсько-турецьке підприємство у сфері високоточної зброї та аерокосмічних технологій. Буквально через два дні після цього українська сторона виготовила та передала два двигуни АІ-450Т для проекту Akinci і вже 1 вересня турецька сторона повідомила, що на безпілотник встановили українські двигуни.

Читайте також: Турок з українським серцем: Що за безпілотник Akinci встановив рекорд висоти

12 липня стало відомо, що Державне підприємство “Антонов” працює над можливістю збирання транспортного літака Ан-74 в Канаді та вже створило для цього свою дочірню компанію у цій країні – Antonov Aircraft Canada.

Компанія Antonov Aircraft Canada має намір скористатися програмою SPRINT по підтримці інвестиційних проектів уряду Квебеку. Для участі у програмі, проекти мають представляти собою інвестиції у розмірі не менше 10 млн доларів або створювати не менше 100 робочих місць із заробітною платнею вище за середню оплату праці в регіоні.

Проектування та кінцеве збирання літаків будуть відбуватися у Квебеку. Зібраний у Канаді Ан-74 потенційно може використовувати двигуни, виготовлені Pratt & Whitney, або технології від компанії CMC Electronics з Монреалю.

Читайте також: Україна озброює світ: Що за літаки Ан-74 будуть виготовляти у Канаді

Отож, як бачимо, і цей тиждень виявився досить вдалим: як на полі бою, так і за його межами Україні вдалося здобути низку перемог, які ще на кілька кроків наблизили головну перемогу у війні з Росією.



Exit mobile version