Site icon Новини Києва

«Тендерний троль» повертається: скандальний Амірханян знову у блокує дорожнє будівництво ч.2

Компанії, які пов’язують з одіозним бізнесменом Араіком Амірханяном влаштували справжню атаку на Антимонопольний комітет. Вони регулярно скаржаться на тендери у системі Prozorro та, за останніми даними, намагаються заморозити торги на близько 9,5 млн грн. Особливо дістається «Великому будівництву». В свій час Амірханян вів успішний бізнес з ремонту доріг, який згодом вилився для нього у ряд кримінальних справ. Цього року бізнесмен навіть потрапив під персональні санкції РНБО і наразі перебуває у розшуку. Та за інформацією з наших джерел, справ в Україні він не полишає. Тож ми вирішили нагадати, хто такий Араік Амірханян, та чому його так цікавлять тендери.

Продовження матеріалу :«Тендерний троль» повертається: скандальний Амірханян знову у блокує дорожнє будівництво ч.1

З успіху у вигнання

З 2019-го у Амірханяна почалися проблеми. 1 квітня він з «братками» увірвався до кабінету тодішнього голови підрозділу одеського Укравтодору Олега Вариводи. Вимагав перевести йому гроші за виконані роботи за договором по трасі М-15 Одеса-Рені. Та як розповідав Варивода журналістам, роботи були виконані не в повному обсязі. Амірханяна з «колегами» тоді затримав КОРД. Згодом йому оголосили підозру у скоєнні кримінального правопорушення, але суд випустив бізнесмена під особисте зобов’язання. Вже за три місяці Амірханян так само увірвався до приміщення Антимонопольного комітету, який саме розглядав справу про змову компаній «Дорлідер» та «Полтавабудцентр» на 17 тендерах та ухвалив рішення про штраф у 15,6 млн грн. Тоді його затримали вже представники СБУ, щоправда, за іншою справою. За їх інформацією, бізнесмен нібито організував «механізм незаконного переправлення» людей з України в Росію через Крим, а також незаконно заволодів майном українських підприємств на суму майже 20 млн грн. Але довго тримати Амірханяна під вартою не вийшло – вже за місяць він вийшов під заставу.

У 2020-му Амірханян спробував «штурмувати» «Укравтодор», та його зупинила державна охорона.  Тоді голова «Укравтодору» Олександр Кубраков в інтерв’ю LIGA.net називав Амірханяна головним «тендерним тролем» країни.

Сам  же Амірханян переконував, ніякий він не троль, а просто бореться проти дискримінаційних умов на дорожньому ринку та рівний доступ всіх компаній до дорожнього будівництва. Про це він написав, зокрема у травні 2020-го у своєму Instagram:

«Сподіваюся, що дуже скоро Офіс Президента теж зможе розібратися з усією тією брехнею, яку сьогодні керівництво «Укравтодору» розповсюджує з приводу нашої компанії, що начебто ми навмисне блокуємо тендери, не виконуючи жодних дорожніх робіт. На сьогоднішній день група наших компаній працює на субпідряді практично по всій країні, оскільки нас у житті вчили будувати, а не руйнувати! І нам доводиться відстоювати в Антимонопольному комітеті своє право на тендери, оскільки керівництво «Укравтодору» штучно не допускає нас до аукціонів. Тому міф про якихось тролів вже скоро буде розвіяний».

Але надії на Президента не виправдалися. Наприкінці 2020-го Амірханяна оголосили у розшук. У лютому 2021-го слідчі СБУ повідомили Амірханяну про підозру у справі про привласнення 500 млн грн бюджетних коштів. Водночас у Миколаєві затримали бухгалтеру підприємства Амірханяна «Миколаївбудцентр», яка нібито за його вказівкою пропонувала $10 000 хабара чиновнику Державної фіскальної служби. Вже у квітні цього року бізнесмен взагалі потрапив до санаційного списку РНБО.

Читайте продовження на КиївTIME



Exit mobile version