Site icon Новини Києва

Україна озброює світ: Що за літаки Ан-74 будуть комплектувати у Канаді

Фото: ДП “Антонов”

Днями стало відомо про плани українського Держпідприємства “Антонов” збирати на дочірньому заводі у Канаді експортний варіант літаків Ан-74.

Портал Depo.ua розібрався у ситуації і з’ясував – що це за літак, які його перспективні переваги і наскільки реальний варіант з Канадою.

Що спонукало розвивати цю модель

Як відомо, військова авіація – це не лише реактивні розвідники, винищувачі, бомбардувальники та штурмовики. Це також і транспортні літаки, які використовуються для оперативного перекидання солдатів і військової техніки з однієї точки в іншу, а також доставки боєприпасів, гуманітарних вантажів, евакуації поранених тощо. За прикладами далеко ходити не треба – в перші місяці війни на Донбасі військово-транспортна авіація відіграла важливу роль у підтримці боєздатності українських підрозділів, які опинилися в оточенні російських військ.

Стан же української військово-транспортної авіації залишає бажати кращого. Наразі вона має на озброєнні літаки Іл-76МД, Ан-24, Ан-26 і вертольоти Мі-8МТ – усі ще радянського виробництва. Сучасний Ан-70 хоч і прийнятий на озброєння у 2015 році, однак жодного літака досі замовлено і виготовлено не було. Більше того – за весь час Незалежності України ЗСУ взагалі не отримали жодного нового літака. Водночас Держпідприємство “Антонов” постійно нарікало на відсутність замовлень з боку держави, тоді як заводу є що запропонувати.

Справа зрушилась після катастрофи літака Ан-26 восени 2020 року під Чугуєвом, в якій загинули 19 курсантів Харківського університету Повітряних сил і 7 офіцерів членів екіпажу. Вже у жовтні 2020 року віце-прем’єр-міністр – міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський повідомив, що на державному рівні було ухвалене рішення щодо включення до державного оборонного замовлення постачання літаків Ан-74 і Ан-178 в інтересах Збройних сил України.

Читайте також: Перший новий літак для України: Що за Ан-178 скоро з’явиться в ЗСУ

В контексті Ан-74 мова йшла про будівництво восьми літаків, частина з яких перебувають на заводі у різному ступені готовності. Говорилося про зацікавленість Міноборони у придбанні чотирьох Ан-74 в патрульній версії для потреб Військово-морських сил України і ще чотирьох транспортних літаків.

На початку січня 2021 року Олег Уруський підтвердив включення цих літаків до державного оборонного замовлення. Вочевидь, тоді ж виникла ідея дати проекту Ан-74 повноцінне нове життя і заодно вийти з ним на міжнародні ринки – насамперед, канадський.

Просування на ринок Північної Америки

У березні 2021 року у Монреалі було створено дочірню компанію ДП “Антонов” – Antonov Aircraft Canada. Завданням дочірнього представництва є забезпечення співпраці між урядами України та Міністерством економіки та інновацій Квебека, де планують збирати літаки Ан-74.

Зазначається, що компанія Antonov Aircraft Canada має намір скористатися програмою SPRINT з підтримки інвестиційних проектів уряду Квебеку. Для участі у програмі, проекти мають представляти собою інвестиції у розмірі не менше 10 млн доларів або створювати не менше 100 робочих місць із заробітною платнею вище за середню оплату праці в регіоні.

Вже відомо, що проектувати та збирати літаки будуть відбуватися у Квебеку. Зібраний у Канаді Ан-74 потенційно може використовувати двигуни, виготовлені Pratt & Whitney, або технології від компанії CMC Electronics з Монреаля.

“Проект угоди вже розглядається урядами обох країн. Зміст цього документу, якщо його погодять, стане основою для обговорення того, як “Антонов” зможе у результаті виготовляти літаки у Квебеку. Це заключна частина, якої не вистачає для реалізації проекту модернізації Ан-74 у канадській провінції”, – повідомив Десмонд Берк, директор фірми Gold Leaf Aviation, яка представляє інтереси української компанії в Канаді.

Що за літак

Ан-74 – це створений в АНТК імені О. К. Антонова реактивний військово-транспортний літак короткого зльоту та приземлення для застосування в умовах крайньої Півночі (хоча це й не єдина його перевага). Він є модифікацією радянського транспортного літака Ан-72.

Виробництво цих літаків почалося у 1982 році, коли уряд СРСР вирішив розробляти транспортний літак для роботи в Арктиці і Антарктиці. Вже наступного року дослідний зразок здійснив свій перший випробувальний політ, а у 1991 році Ан-74 ввели в експлуатацію.

Ан-74 призначений для перевезення вантажів, техніки й людей на авіалініях малої й середньої протяжності в будь-яких кліматичних умовах від −60 °С до +45 °С і на будь-яких широтах, в тому числі в умовах Північного полюса та у високогірних районах. Його можна експлуатувати на обладнаних та необладнаних повітряних трасах в будь-яку пору року і час доби з бетонних, галькових, льодових та снігових аеродромів, як на внутрішніх, так і на міжнародних лініях.

Літак Ан-74 дозволяє перевозити вантаж до 7,5 тонн, у тому числі до 10 пасажирів, на висоті до 10 100 метрів з крейсерською швидкістю 550-700 км/год. Також літак забезпечує несення морської патрульної служби та виявлення порушників в прилеглій до узбережжя зоні вдень і вночі в простих і складних метеоумовах.

У додатковому вантажному відсіку можуть розміститися 22-х парашутистів чи 44 солдати з особистою зброєю і спорядженням, 16 поранених на носилках у супроводі медпрацівника. А ще – боєприпаси і технічне майно вагою до 10 тонн. 

Літак може проводити судна, обслуговуувати дрейфувальні станції чи допомагати провдити науково-дослідну роботу у високих широтах Арктичного і Антарктичного басейнів.

В умовах експлуатації літак Ан-74 легко переобладнується в санітарний чи пожежно-десантний. Також він відповідає нормам льотної придатності цивільних літаків.

У конструкції літака широко використані нові матеріали і технології. Він має два турбовентиляторні двигуни Д-36 серії 2А злітною тягою по 6500 кгс (63,7 кН) над крилом. Особливістю конструкції Ан-74 є використання ефекту Коанда, який дає змогу збільшити підіймальну силу завдяки проходженню вихлопних газів двигунів над верхньою поверхнею крила.

Установка двигунів з великим виносом вперед над верхньою поверхнею крила практично виключає попадання в двигуни сторонніх предметів з поверхні ЗПС при зльоті та посадці, підвищує підйомну силу крила за рахунок обдування його верхньої поверхні і внутрішніх закрилків струменями двигунів. Кабіна екіпажу забезпечує гарний огляд, що дозволяє зльоти і посадки по крутих траєкторіях.  

Сучасний радіозв’язок та пілотажно-навігаційне обладнання забезпечує польоти літака на обладнаних трасах у всіх географічних районах, над земною і водною поверхнями, в простих і складних метеоумовах, вдень і вночі з високою точністю автоматичного літаководіння на маршруті і посадку при метеомінімуму, що відповідають 1 категорії ІКАО (60×800 м). При цьому літак простий в експлуатації.

В Україні літаки цієї моделі збирає Харківське державне авіаційне виробниче підприємство (або Харківський авіаційний завод, ХАЗ). Усього за весь час було збудовано 81 літак Ан-74 різних модифікацій – в залежності від потреб замовника. Щоправда, останній зійшов з конвеєра у 2014 році. Тепер у літака є шанс на друге життя.

Читайте також: Як Україна розбудовує свою армію: Авіація



Exit mobile version