Site icon Новини Києва

українська органістка Олена Мацелюх чаруватиме своєю майстерністю

українська органістка Олена Мацелюх чаруватиме своєю майстерністю

У Львівському музеї історії релігії

знову звучатиме орган

Завдяки Асоціації HalicianaScholaCantorum, яка популяризує у Львові класичну музику, і їїмистецькому керівникові Іванові Духничу Львівський музей історії релігії став домівкою цифрового органа.

Орган виготовлений німецькою фірмою Ahlborn (Альборн)на початку 2000-х років. За словами Івана Духнича, інструмент цієї фірми єдиний в Україні. Кілька років він стояв у каплиці жіночого монастиря біля Цюріха. Його застосовували у богослужіннях. 2019 року благодійна організація «Мальтійська служба допомоги» подарувала орган АсоціаціїHaliciana ScholaCantorum. Завдяки підтримці швейцарської організації BärundLeu ішвейцарського центру Мальтійського Ордену інструмент доставили минулого року в Україну. Перед від’їздом його перевірила і налаштувала швейцарська фірмаOrgel- undMusikservice.

Інструмент має два мануали, 30 регістрів (голосів) та повну педальну клавіатуру, що дозволяє виконувати найрізноманітніші шедеври світової класики.

Сьогодні Львівський музей історії релігії в особі директора Ореста Малиця і Асоціації HalicianaScholaCantorum в особі Івана Духнича уклали договір про партнерство і співпрацю задля розвитку багатосторонньої співпраці.

Отож, з п’ятниці, 18 червня,провідна українська органістка Олена Мацелюх чаруватиме своєю майстерністю шанувальників і поціновувачів класичної музики.Відчути щастя від звуків органа запрошують до Львівського музею історії релігії по п’ятницях, суботах і неділях о 15 годині.

Олена Малюга, науковий співробітник ЛМІР

  1. P. S. Дигітальний, тобто цифровий орган, був створений, щоб імітувати звучання справжнього органу максимально якісними сучасними способами.


Exit mobile version