Сьогодні, двадцятого лютого, президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден із неоголошеним візитом відвідав Київ. Це перший випадок в історії, коли лідер США відвідав столицю країни, яка перебуває у стані війни, та де військові Америки не контролюють критичну інфраструктуру.

Для України це перший візит президента Сполучених Штатів Америки за останні 15 років (у 2008 році в Києві був Джордж Буш — молодший). Сам же Джо Байден раніше шість разів відвідував Україну як віце-президент США.

Відважний вчинок та ретельна підготовка

Несподіваний візит Джо Байдена до Києва (місто, що знаходиться в зоні бойових дій і постійно зазнає ударів) вже описали чиновники Білого дому і назвали його як той, що “не має прецедентів у сучасності”.
Планувалося, що у понеділок Байден вилетить із Америки до столиці Польщі та пробуде там два дні. Але в оприлюдненому розкладі поїздки спостерігалися великі прогалини, які викликали підозру. Саме тому багато хто припускав, що саме в цей час Байден відвідає Україну. Остаточне рішення про поїздку до Києва було ухвалено лише у п’ятницю (17 лютого), хоча її планували протягом багатьох місяців (у цьому процесі брали участь кілька високопосадовців адміністрації президента Америки).

Дев’ятнадцятого лютого, в неділю, в офіційному розкладі візиту американського лідера все ще було сказано, що він вилетить у напрямку Польщі о 19:00 за місцевим часом у понеділок увечері. Проте літак президента США вилетів о 04:15 у неділю вранці. На борту знаходилися найголовніші співробітники, медики та співробітники служб безпеки. Щодо журналістів – дозвіл полетіти з Байденом отримали лише два представники ЗМІ за умовою, що вони зберігатимуть мовчання доти, доки американський лідер не прибуде до столиці України.

Як повідомив радник у справах національної безпеки США Джейк Салліван, за кілька годин до вильоту про візит Байдена проінформували Росію. Він сказав, що це було зроблено “з метою деконфліктації”. “Я не говоритиму, як вони відповіли або яким конкретно було наше повідомлення, але можу підтвердити, що ми дали таке попередження”, – зазначив Салліван.

ЗМІ Америки повідомили, що Байдену запропонували кілька варіантів зустрічі з Володимиром Зеленським (наприклад, у Львові чи на польському кордоні), проте президент США особисто наполяг на візиті до Києва. Загалом він провів у місті понад 5 годин. У цей час у столиці України було перекрито рух у кількох районах та вжито безпрецедентні заходи безпеки.
Поки американський лідер перебував в Україні, американські літаки спостереження (включаючи повітряний радар E-3 Sentry та електронний літак RC-135W Rivet Joint) вели спостереження за Києвом із повітряного простору Польщі.

Символизм та потужний сигнал ворогу

Президент США провів десять годин у поїзді, який прямував до Києва. Байден зробив вибір на користь саме столиці України, оскільки це важливо з погляду символіки. Його поїздка покликана продемонструвати Москві, що Білий дім сповнений рішучості допомагати Києву. Крім того, це ще потужний сигнал для американських виборців.

У Києві президент США нагадав про початок війни, коли мир із занепокоєнням спостерігав за нарощуванням російських військ уздовж українського кордону. У своїй промові Джо Байден згадав, як вони із Зеленським розмовляли телефоном, коли “російські літаки були в повітрі, а танки перетинали ваш кордон”. “Ви сказали, що не знаєте, коли ми зможемо знову поговорити. Тієї темної ночі рік тому світ буквально готувався до падіння Києва. Можливо, навіть до кінця України. Рік по тому Київ стоїть. І Україна стоїть. Демократія стоїть. Американці стоять з вами, і світ стоїть з вами”, – заявив Байден.

“Фактично, цей візит – це перетин ще однієї червоної лінії у цій психологічній дуелі між США та Росією. Про це, до речі, пишуть навіть американські видання. Цей візит – це специфічний психологічний нокдаун Путіна з боку Сполучених Штатів. На жаль, ще не нокаут, але нокдаун. Це сигнал, що не бояться Путіна, не бояться його ракетних атак і підтримуватимуть Україну й надалі”, – зазначає український політолог Володимир Фесенко.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розповів, що президенти Америки та України задоволені візитом, а сам візит можна назвати перемогою та чітким сигналом для Кремля.
Плюс до всього, Джо Байден анонсував новий пакет військової допомоги Україні на 500 млн доларів.