Наша країна також отримає катери, необхідні для захисту Києва та водних шляхів на ріці Дніпро

Міністерство оборони США оголосило, що президент Джозеф Байден дав дозвіл виділити новий пакет військової допомоги Україні загальною вартістю 450 мільйонів доларів.

Головне — у цей пакет поставок включено чотири додаткові системи M142 HIMARS та амуніція, необхідна для посилення нашої артилерії. Зокрема США нам дадуть 18 тактичних автомобілів для буксирування гаубиць калібру 155-мм та 36 тисяч снарядів калібру 105-мм до гаубиць L118, якими уже озброєна артилерія Збройних Сил України.

Гаубиця L118 калібру 105-мм, що уже є в розпорядженні ЗСУ, ілюстративне фото з відкритих джерел

Буде також партія амуніції, що дозволить посилити наші піхотні частини – мова про поставку 1200 гранатометів та 2000 кулеметів.

Але мабуть найцікавіше у новому пакеті військової допомоги від США – Пентагон передає Україні одразу 18 катерів, які можна буде використати для дій у прибережній морській зоні або ж для захисту внутрішніх водних маршрутів на ріці Дніпро.

Катер ВМС США для дій на внутрішніх річкових шляхах, ілюстративне фото з відкритих джерел

Такі катери справді потрібні Військово-Морським Силам, щоб давати відсіч рашистським диверсантам у гирлі ріки Дунай або ж у водах Дніпро-Бузького каналу, на якому «замикається» вихід із портів Миколаєва, Очакова та Херсона.

Але такі катери знадобляться ВМСУ також і для того, щоб посилити річковий дивізіон на Дніпрі, сформований для посилення оборони Києва як столиці нашої держави. Бо зараз в складі такого дивізіону, як розповідав сам Командувач ВМСУ контр-адмірал Неїжпапа, використовуються мобілізовані річкові теплоходи, первинне призначення яких – возити пасажирів.

Мобілізовані до складу ВМС України цивільні річкові катери, фото — прес-служба Сухопутних військ ЗСУ