У Батумі (Грузія) 1 квітня пройшов жіночий чемпіонат континенту з блискавичної гри. 77 учасниць грали з контролем 3 хвилини на партію з додаванням двох секунд за кожний зроблений хід, починаючи з першого.

Титул чемпіонки упевнено завоювала українка Анна Музичук, яка стала переможницею змагань, повідомив Укрінформу міжнародний майстер, тренер ФІДЕ Петро Марусенко.

Усім відомо, що Анна грає краще у швидкі шахи, ніж у бліц. Про це свідчить її рейтинг у цих двох дисциплінах. Українка у швидких шахах розділила місця з першого по п’яте, виборола бронзову нагороду.

Для будь-кого іншого це міг би бути турнір життя, але тільки не для Ані. Тому на старті європейського бліцу вона заграла з великим апетитом, великою потужністю, не лишаючи своїм суперницям жодного шансу. А серед них були полячка Моніка Сочка, вчорашня чемпіонка Європи з рапіду німкеня Елізабет Петц, які зрештою стали призерами цих змагань.

І львів’янка стартувала, набравши відразу п’ять очок з п’яти. Потім вона трохи знизила темп, зігравши унічию з росіянками Олександрою Гарячкіною та Валентиною Гуніною. Проте, з точки зору турнірної стратегії ці результати аж ніяк не погіршили її турнірного становища. Анна, як і раніше, зберігала одноосібне лідерство.

Але вона продовжила нарощувати свою гру. Чергові перемоги над грузинкою Мері Арабідзе та екс-чемпіонкою світу та Європи Антоанетою Стефановою з Болгарії продемонстрували суперницям, що сьогодні вони можуть битися лише за друге місце.

За два тури до кінця стало ясно, що Анна Музичук здобуде континентальний титул з бліцу. Офіційне підтвердження цьому сталося після того, як у передостанньому раунді вона зіграла внічию з киянкою Юлією Осьмак. Львів’янка випередила найближчу суперницю на одне очко, але її додаткові показники були набагато кращими, і остання партія вже нічого не вирішувала. Тому Анна дозволила собі трохи розслабитися і зазнала єдиної поразки (від Ани Матнадзе з Іспанії) за два турніри. Але 10 очок з 14 у підсумку дали українці чисте перше місце.