Site icon Новини Києва

В Україні може з’явитися нова професія

В Україні може з'явитися нова професія

В Україні може з’явитися нова професія – оцінювач завданої моральної шкоди, який за свою працю буде брати 5-10% від суми позову. Відповідний законопроект знаходиться на розгляді у комітеті Верховної Ради.

Зараз суму морального збитку визначає суд на свій розсуд. Як правило, підсумкові суми в рази відрізняються в меншу сторону від необхідних. Автори законопроекту зазначають: суди зазвичай оцінюють моральну шкоду в сумі, що не перевищує 10 тис.грн. Якщо ж законопроект буде прийнятий, з’являться фахівці, які будуть об’єктивно оцінювати збиток. Їх буде близько 3000 чоловік.

Актуальність законопроекту автори пояснюють великою кількістю випадків, коли люди набувають неякісні продукти, коли публічно – на мітингах або у соцмережах – на них зводять наклеп, а винні залишаються безкарними.
Судді законопроект вітають – кажуть, що грамотна експертна оцінка їм зможе допомогти об’єктивніше визначити завдану моральну шкоду. Але при цьому уточнюють, що спроба документально позначати моральну шкоду зовсім не нова для України.

Вечірній Київ



Exit mobile version