Site icon Новини Києва

Цього року ягід буде більше, експерт

Цього року ягід буде більше, експерт

Столичні ринки почали заполоняти вітчизняні черешні та полуниці, які цьогоріч дозріли раніше. Чи будуть такими ж багатими прилавки в сезон врожайності інших ягід і фруктів? Чи тішитимуть не тільки око, а й гаманці?

Садівники й городники кажуть, що ягоди будуть якщо й не дефіцитним продуктом, то недешевим. Цифри на цінниках диктуватимуть погода, експорт, зарплата і трудова міграція.

Як і торік, погода знову підвела ще в період цвітіння. Минулої весни квіт і зав’язь пошкодили травневі морози, а нинішньої, навпаки, спекотне літо настало ще в квітні, причому – зненацька, як тільки зійшли запізнілі березневі сніги.

“Усі ми бачили активне цвітіння плодово-ягідних культур і чули від експертів слово «рекорд» у прогнозах на врожай, але різке потепління й оте буйне цвітіння стали найбільш несприятливим фактором. Висока температура спровокувала швидкий термін цвітіння, а відтак і запилення: 5-10 днів замість 2-3 тижнів. Водночас зацвіло одразу все, не тільки садові культури. І, якщо сказати простою мовою, бджілки з яблунь перелетіли на ріпак, бо там і цвіту, і меду більше. Одночасно активізувалися всі різноманітні шкідники і хвороби. Вплинув і дефіцит вологи – майже удвічі менше від норми… Вирішальне значення в оцінці врожаю фруктів для садівників матиме червневе опадання зав’язі, тоді дерева остаточно «зрозуміють», скільки плодів вони зможуть виростити і скинуть зайву слабшу зав’язь. Нині багато залежить від дощів. Але без граду і буревіїв, які, втім, вже наробили шкоди в окремих регіонах, – твердить голова асоціації «Укрсадпром» Дмитро Крошка.

З садівником-промисловцем погоджується й садівник-науковець, старший співробітник Інституту садівництва НААН України Олег Китаєв:

“Торік врожай був поганим, тож дерево відпочило, і ми очікували цьогоріч на рекорд. Але довга зима і раннє літо «з’їли» весну. 12 температурних рекордів встановлено на початку травня. Ми з острахом спостерігаємо за наростанням зав’язі. Вишні і черешні почуваються більш-менш нормально, а от персик, абрикос, алича і слива зав’язуються слабенько. Тим більше, що абрикоси, які торік квітували дуже активно, але втратили цвіт від заморозків, цього року цвіли дуже обережно.”

Заспокоює Ліліана Дмитрієва, директор відомого господарства-розсадника. Вона каже, що цього року ягід буде більше – почнуть давати врожай плантації, закладені два-три роки тому, коли були гарні попит і ціни на ягоди через неврожай у Європі. Крім того, збільшуються площі, на яких ягоди вирощуються в закритому ґрунті, у так званих тунелях, захищених від несприятливої погоди.

Другий фактор, який вплине на ціну ягід на нашому ринку, – експорт.

“Збільшення площ під ягідниками, конкуренція ніби й спонукають до зниження цін, але більшість підприємств не орієнтовані на «свіжий» внутрішній ринок. Продукцію вирощують під конкретного замовника. У бізнес-планах передусім передбачено заморозку чи іншу переробку. Орієнтуватися на наші ринки неможливо за будь-якими бізнес-планами. Рідко навіть які супермаркети закуповують партії напряму з поля. Спершу продукція потрапляє до розподільників. А це ж ягода! Вона швидко псується”, – додає Ліліана Дмитрієва.

За її словами, українська ягода торує нелегкий і недешевий шлях на ринки Європи, Близького і Середнього Сходу. Але там непросто продати, як у нас на ринку. Потрібно подолати чимало бар’єрів з сертифікації, маркетингу, тож традиційними імпортерами залишаються сусідні країни, передусім, Білорусь. Шукати покупця за кордоном змушує й те, що за останні роки витрати на виробництво ягоди значно зросли, тоді як ціни приблизно стабільні через те, що доходи населення відчутно не збільшуються.

Позначиться на «ягідних» цінах і трудова міграція українців.

“Це ручна праця, тому люди – ще один фактор, який вплине на врожай”, – каже Дмитро Крошка.

А Ліліана Дмитрієва зазначила, що торік садівники змушені були значно підняти заробітки не тільки через підвищення мінімальної зарплати, а й через відтік працівників за кордон:

“Як тільки відкрили «безвіз», з усіх господарств певна кількість людей поїхала на сезонні роботи на чужину.”

Крім перелічених, садівники називають й інші фактори, – ті, які ми чуємо від усіх, хто піднімає ціни: подорожчання засобів захисту рослин та добрив за рік на третину, пального, тарифів, зростання податків…

«Вечірній Київ»



Exit mobile version