Site icon Новини Києва

Уряд ухвалив президентський проект про нацбезпеку

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект “Про національну безпеку України”, який визначає засади держполітики у сфері національної безпеки та оборони, цивільного контролю за військовою сферою, а також стратегій захисту держави, зокрема, кібербезпеки.

Законопроект пропонує встановити, що Міністр оборони і його заступники призначаються із числа цивільних осіб, також передбачено розмежування посад начальника Генштабу та Головнокомандувача ЗСУ.

За ухвалення проекту закону №8068 за основу проголосувало 265 депутатів при мінімально необхідній 226, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Разом з тим проект закону гарантує надійний цивільний демократичний контроль над сектором безпеки і оборони України, зокрема з боку Верховної Ради України та громадянського суспільства.

Закріплюється чіткий розподіл повноважень і компетенцій органів сектору безпеки і оборони, що підвищить ефективність координації їх діяльності, покращить якість управління ресурсами та знизить корупційні ризики, обмежить не виправдане дублювання безпекових функцій.

“Законопроект передбачає спеціальні процедури парламентського контролю за процесами планування у сфері національної безпеки.”, – сказав секретар РНБО.

Він уточнив, що проект закону носить рамковий характер: встановлює лише загальні обриси системи забезпечення національної безпеки.

Президент України Петро Порошенко 28 лютого вніс до парламенту законопроект 8068 “Про національну безпеку України”.

4 квітня Комітет ВР з питань національної безпеки і оборони схвалив постанову “Про прийняття за основу проекту закону “Про національну безпеку України”.



Exit mobile version