Site icon Новини Києва

Як допомогти жовчному міхуру працювати: топ-5 корисних продуктів

Якщо турбує проблема жовчного та доводиться періодично розріджувати жовч, не обов’язково одразу приймати спеціальні препарати. Іноді достатньо включити до свого раціону кілька продуктів.

Наступні продукти не треба постійно вживати разом, досить деякі іноді додавати до свого раціону.

  1. Куркума. Ця спеція позитивно впливає на гладкі м’язи жовчного міхура. Куркума навіть здатна зменшувати жовчний міхур, не кажучи вже про виведення та розрідження жовчі. Вживати куркуму можна як приправу до готових страв, так і напоїв. Її можна додавати, зокрема, до чаю або кефіру
  2. Мигдаль. Більшість горіхів магічно впливають на жовчний і змушують його виводити жовч. Серед лідерів — мигдаль, фісташки, волоський горіх та фундук. Враховуйте, що йдеться про сирі горіхи, ні в якому разі не солоні і не смажені. Інакше вони завдадуть більше шкоди, ніж користі. До речі, незважаючи на те, що арахіс відноситься до бобів, він також може, як і горіхи, виводити жовч.
  3. Оливоква олія. Завдяки великій кількості антиоксидантів у своєму складі, оливкова олія найкраще впливає на жовчний та виведення жовчі. Споживання оливкової олії також зменшує ризик появи каменів у жовчному міхурі та покращує моторику гладкої мускулатури цього органу.
  4. Білокачанна капуста. Саме білокачанна капуста пов’язує токсичні метаболіти в жовчному міхурі, а також зайвий холестерин, і виводить ці продукти разом із жовчю далі травним трактом. Також сприяють розрідженню жовчі морська капуста, броколі, брюссельська капуста та шпинат.
  5. Яблучний оцет. Насправді найкращим напоєм для виведення жовчі є звичайна вода. Чиста, готова до вживання. Головна умова – пити її у достатній кількості. Тоді не знадобляться жодні добавки та препарати, адже водний режим відіграє головну роль у метаболізмі людини. Однак є дані, що яблучний оцет покращує секрецію, роботу травного тракту і, зокрема, сприяє виведенню жовчі з організму.


Exit mobile version