Нд. Кві 28th, 2024

Християни східного обряду святкують Медовий спас та початок Успенського посту: традиції та заборони свята

В Україні 14 серпня , який в народі називають Днем Маковія, християни східного обряду святкують Медовий спас та початок Успенського посту. Піст завершиться напередодні свята Успіння пресвятої Богородиці, і вважається одним з найсуворіших постів.

Історія свята

За християнською традицією сьогоднішній день пов’язаний з винесенням чесних древ животворчого Хреста Господнього. У 8-9 століттях саме у середині серпня у Константинополі почали посилюватися епідемії, які забирали життя багатьох людей.

Якось священики взяли залишки Хреста, на якому був розп’ятий Ісус, і обійшли з ними все місто, а потім освятили водойми. І сталося диво – після купання в освяченій воді люди почали одужувати.

У пасічників саме у середині серпня починався збір меду. Перший мед обов’язково треба було освяти у церкві.

Також 14 серпня – це день пам’яті семи мучеників Маккавеїв – Авіма, Антоніна, Гурія, Єлеазара, Єлєазара, Євсевона, Аліма і Маркелла, а також їхньої матері Соломії та вчителя їхнього Єлеазара.

За переказом у 2-му столітті до нашої ери тодішній правитель Іудеї вирішив відродити язичництво. Єлезар, Соломія та її сини рішуче виступили проти цього. За це їх жорстко вбили. Синів стратили на очах у матері.

Що заборонено робити

Цього дня варто сходити піти до храму, щоб помолитися, освятити мед, мак, воду та овочі з нового врожаю.

Категорично заборонено:

– сваритися, лихословити:

– вживати алкоголь;

– влаштовувати гучні вечірки;

– працювати. Але ця заборона не стосується пасічників.

У перший день Успенського посту не можна вживати м’ясні, рибні, молочні продукти. Цієї заборони варто дотримуватися до завершення посту.



Related Post