Пт. Кві 26th, 2024

Найзагадковіший палац Києва

(вул. Орлика, 4), де зараз розташований Верховний суд України.

Де знаходиться найзагадковіший палац Києва

Ми продовжуємо знайомити читачів з історією старовинних особняків Києва, доступ до яких закритий для відвідувачів. На цей раз прогуляємося по залах стародавнього Кловського палац

До речі, при ВСУ діє музей, де можна побачити мантії і нагрудні знаки суддів різних епох. Записатися на екскурсію можна, написавши на електронну адресу, вказану на сайті ВСУ.

Кловський палац – багатостраждальний. Він горів від блискавок, в його стінах був госпіталь для офіцерів, склад, гімназія, училище. Тут розташовувалися різні інститути, музеї.

У 2009 році, переживши шестирічний ремонт, він став Палацом правосуддя. У холі музею відображена тема Вічності. На стелі зображені пейзажі зими, весни, літа і осені.

У музеї – найшикарніші зали. На першому – зал для конференцій – виконаний в ніжних тонах. Стіни прикрашені голубами – символами світу і снопами пшениці. Будівля опалюється паровим опаленням, печі не збереглися, в цьому залі встановлено штучний камін.

До речі, в 1809 році в димохід палацу влучила блискавка, спалахнула пожежа, і будівля сильно постраждала. А коли в 1811 році майже повністю згорів Поділ, біля палацу кияни навіть жили табором, боячись повертатися додому. Меблі в залах суду зроблені на київській фабриці, в стилі бароко.

На другий поверх ведуть сходи Чесноти. Тут на стелі символічно зображені Віра, Надія і Милосердя.

Палац побудований на землі Києво-Печерської лаври. Поруч з символами – зал пленумів, розрахований на 220 місць. Для створення куполоподібної стелі, прикрашеної люстрою, довелося зменшити дах палацу. На стінах – символи держави: герби України різних віків.

Тут приймаються важливі рішення. Судді голосують таємно, картками (в цьому залі двічі обирали главу ВСУ). А за часів музею історії Києва тут була виставка, присвячена аварії на ЧАЕС.

Не менш красивий і зал судових засідань. Він прикрашений ліпниною у вигляді соняшників і кораблів, і виконаний у світлих тонах. Зберегли давню кладку і стіни палацу, на неї можна подивитися в підвалі і доторкнутися до старовини.

Джерело: mykyiv.com.ua



Related Post