Україна задоволена незалежним консультативним висновком генерального радника Верховного суду Нідерландів, який підтвердив необґрунтованість скарг “російських кримських музеїв” у справі про приналежність колекції “скіфського золота”.

Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту Укрінформу в Гаазі сказала заступниця міністра юстиції України Ірина Мудра.

“Ми дуже задоволені незалежним висновком Генерального адвоката при Верховному суді (The Advocate General to the Supreme Court), який підтвердив безпідставність всіх скарг так званих «кримських музеїв». Згідно з судовою системою Королівства Нідерланди, такий висновок передує будь-якому рішенню Верховного суду Нідерландів. Його основне завдання полягає в тому, щоб надати членам Верховного Суду незалежний «консультативний висновок» щодо того, яке приймати рішення за наслідками розгляду справи в касаційному провадженні. І хоча суд юридично не зобов’язаний дотримуватися висновків Генерального адвоката, як свідчить статистика, яку повідомили нам наші адвокати, суд виносить свої рішення спираючись на такі незалежні висновки у 95% справ”, – сказала вона.

А ще зазначила, що Мін’юст ще на етапі оцінки перспектив входження у судову справу передбачав і готувався до будь-якого розвитку подій у справі.

“Тому позиція України включала як аргументи щодо застосовності конвенції ЮНЕСКО 1970 року “Про заходи, спрямовані на заборону та запобігання незаконному ввезенню, вивезенню та передачі права власності на культурні цінності”, так і аргументи щодо обґрунтованості передачі колекції Україні на підставі норм українського права”, – підкреслила Мудра.

Вона також сказала, що Окружний суд міста Амстердам у 2016 році прийняв перше рішення на користь України, обґрунтовуючи його правомірністю застосування конвенції ЮНЕСКО. Згодом, так звані кримські музеї оскаржили рішення суду першої інстанції в апеляційному порядку. У 2021 році апеляційний суд вирішив справу також на користь України, проте, вже застосовуючи норми українського права, зокрема, відповідне законодавство про музейну справу.

“Незалежний висновок Генерального адвоката за наслідками аналізу касаційної скарги так званих кримських музеїв на предмет обґрунтованості рішення апеляційного суду підтверджує правомірність саме рішення Апеляційного суду, яким повністю задоволено позовні вимоги держави Україна в особі Міністерства юстиції України щодо належності колекції Україні як державі (музейні предмети належать до державної частини Музейного фонду України і є культурною спадщиною України), а також право України як суверенної держави розпоряджатися своєю культурною спадщиною”, – зазначила Мудра.

За словами Мудрої, якщо за результатами розгляду касаційної скарги так званих кримських музеїв Верховний суд вирішить переглянути рішення апеляційного суду, то він може пристати до позиції щодо застосовності конвенції ЮНЕСКО, як це передбачає рішення першої інстанції.

“Таким чином, ми очікуємо рішення на користь України в будь-якому разі”, – наголосила заступниця міністра.

Вона також пояснила, що коли Верховним судом буде винесено рішення у справі Скіфського золота, це означатиме, що судовий процес у справі скіфського золота в Королівстві Нідерланди остаточно завершився перемогою України і нарешті настав час повертати музейні об’єкти додому.

“У Королівстві Нідерланди не існує судового органу, який може переглянути рішення Верховного суду, оскільки Верховний суд – найвища судова інстанція для перегляду таких справ. В принципі, після рішення Верховного суду ніщо не перешкоджатиме нам повернути скарби в Україну”, – підкреслила Мудра.

За її словами, до того моменту музейні об’єкти, як і раніше, зберігатимуться в належних умовах у Музеї Алларда Пірсона, якому свого часу вони були передані Україною для експонування.

Як повідомляв Укрінформ, Верховний суд Нідерландів має оголосити рішення у справі про приналежність “скіфського золота” 15 вересня 2023 року.

26 січня 2022 року так звані російські кримські музеї в тимчасово окупованому Криму подали касаційну скаргу на рішення Апеляційного суду Амстердама щодо повернення колекції “скіфського золота” Україні.

“Скіфське золото” мають повернути Україні. Таке рішення ухвалив Апеляційний суд Амстердама 26 жовтня 2021 року.

Юридична війна за експонати почалася після того, як ще до окупації півострова росією, 2013 року, цінну колекцію було вивезено з Криму на виставку в Нідерланди. Виставка «Крим: золото і таємниці Чорного моря» складалася з колекцій п’яти музеїв, один з яких розташований у Києві, а чотири – у Криму (Сімферополь, Керч, Бахчисарай і Херсонес).

Виставка проходила у музеї Алларда Пірсона в Амстердамі.

Поки триває судова тяганина, колекція, орієнтовна вартість якої 10 млн євро, зберігається у музеї Алларда Пірсона.