“Спецслужби РФ активно використовують псевдомінування об’єктів соціальної сфери та критичної інфраструктури, як один із елементів гібридної війни для посилення тиску на Україну.”, – повідомляє пресцентр СБУ.

Це підтверджує матеріали Інформаційного Мпротиву, які ми публікували раніше.

З початку 2022 року анонімних повідомлень про замінування надійшло вже понад 300. Наразі жодне з них після ретельних перевірок не підтвердилось. Для порівняння: впродовж усього 2021 року СБУ зафіксувала близько 1100 таких повідомлень.

На сайті відомства відзначається, що Служба безпеки України у співпраці з Національною поліцією та представниками інших правоохоронних органів активно протидіє таким проявам: з початку 2021 року встановлено 313 осіб, які здійснили псевдомінування.

Мета спецслужб країни-агресора очевидна – створити умови додаткового тиску на Україну, посіяти тривогу та паніку в суспільстві. На жаль, такі інформаційно-психологічні спеціальні операції – реалії сучасних гібридних воєн, і ми маємо чітко це усвідомлювати.

За попередньою інформацією, до поширення хвилі псевдомінувань залучають громадян України, які діють з хуліганських мотивів чи заради розваги, не усвідомлюючи до кінця всі можливі наслідки.

Зловмисники намагаються надсилати повідомлення з використанням програмного забезпечення, яке, на їх думку, забезпечує їм анонімність. Разом з цим, вжитими заходами встановлено, що більшість повідомлень надіслано користувачами інтернету, які перебувають на території суміжних пострадянських країн або на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей. Оперативне відслідковування каналів надходження неправдивої інформації відбувається в рамках проектів міжнародної допомоги разом з іноземними партнерами у тому числі.

СБУ наголошує, що подібні дії можуть мати наслідком відповідальність за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 1 ст. 259 (завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності) карається позбавленням волі від 2 до 6 років, а за повторний такий дзвінок може бути засуджено на термін від 4 до 8 років;
  • ч. 1 ст. 258 (терористичний акт) у разі загрози вчинення вибухів та інших дій, які будуть створювати небезпеку для життя та здоров’я людей або настання інших тяжких наслідків, карається позбавленням волі на строк від 5 до 10 років з конфіскацією майна, за повторний такий прояв – від 7 до 12 років з конфіскацією майна.