Сб. Кві 27th, 2024

Норвегія планує передати Україні додаткові установки NASAMS

НорвегіяНорвегія
Уряд країни Норвегія подав до парламенту пропозицію замовити ще 10 пускових установок і 4 центри управління вогнем системи ППО NASAMS у компанії Kongsberg Defence and Aerospace (KDA).

Про це йдеться у пресрелізі уряду країни Норвегія.

Це має відбутися на додаток до викупу вже переданого Україні обладнання. Зазначається, що загальна сума інвестиції становить 3,45 мільярда норвезьких крон (це дорівнює 326 млн американських доларів).

«Норвезька система NASAMS рятує життя українців і запобігає руйнуванню будівель та інфраструктури. Російські ракетні та безпілотні атаки масштабні та жорстокі, тому протиповітряна оборона є абсолютно вирішальною для України. Водночас я стурбований тим, щоб ми якнайшвидше відновили засоби протиповітряної оборони для нашої власної оборони», – заявив міністр оборони Норвегії Бьорн Арільд Грам.

ППО NASAMS

NASAMS (Norwegian Advanced Surface to Air Missile System) — це мобільна норвезька зенітно-ракетна система, призначена для знищення маневруючих аеродинамічних цілей на малих і середніх висотах. NASAMS може знищувати безпілотні літальні апарати, балістичні ракети, вертольоти, літаки, крилаті ракети та інші цілі.

Система об’єднує американську тривимірну РЛС ППО MPQ-64 Sentinel X-діапазону та ракети AMRAAM з розробленою в Норвегії системою управління боєм C4I (командування, управління, зв’язок, комп’ютери та розвідка) під назвою «Центр розподілу вогню». (англ. Fire Distribution Center, сокр. FDC).

NASAMS використовується 12 країнами світу, включаючи США, які прийняли його на озброєння як один із видів захисту Білого дому.

Нижче наведено деякі характеристики систем ППО NASAMS:

  • Дальність дії: 25-40 км (16-25 миль)
  • Висота: 14 000 м (46 000 футів)
  • Ракета: AIM-120 AMRAAM
  • РЛС: MPQ-64 Sentinel
  • Система управління боєм: FDC

NASAMS — це перевірена та ефективна система ППО, яка використовується для захисту критичних об’єктів у всьому світі.



Related Post