Нд. Кві 28th, 2024

Українська діаспора: як вона виникла, живе та допомагає державі

Музей української діаспориМузей української діаспори

Знати про українську діаспору – це не просто проявляти повагу до своїх родичів і земляків, які живуть за кордоном. Це ще й можливість розширювати свої горизонти, вивчати нові культури та традиції, якими ділиться громада у різних країнах, а також отримувати натхнення від прикладів успішних і талановитих людей, які походять з України або мають коріння.

Музей української діаспори

Музей української діаспори: світова слава українських талантів

Українська діаспора налічує багато визначних людей, які прославили свою батьківщину в різних сферах діяльності. Серед них – письменники, поети, художники, музиканти, актори, спортсмени, вчені, політики та громадські діячі. Деяким присвячено експозиції в Музеї української діаспори, який розташований у Києві. Цей музей було відкрито у 1999 році з метою збереження та популяризації спадщини українців світу. В ньому можна побачити раритетні предмети, документи, фотографії, на яких зображені видатні українські люди, відео, що розповідають про життя та досягнення громадян за кордоном.

Історія та особливості української діаспори в світі

Сучасна українська діаспора складається з чотирьох головних хвиль міграції з України:

  • Перший етап (кінець ХІХ ст. – початок Першої світової війни) пов’язаний з безгрошів’ям.
  • Друга хвиля (міжвоєнний період) обумовлена соціально-економічними та політичними проблемами.
  • Третій етап (Друга світова війна та післявоєнний час) мотивований переважно політичними причинами.
  • Четверта хвиля (кінець XX ст.) зумовлена головним чином соціально-економічними обставинами.

В останнє десятиліття еміграція з України до деяких країн (наприклад, Канади та США) змінилася за якістю. Збільшилася кількість науково-технічних фахівців. Зазвичай, це спеціалісти у сфері системного аналізу, програмісти, біологи, комп’ютерники тощо.

Після розпаду СРСР і відновлення незалежності держав на його території, українські етнічні групи, які утворилися в цих країнах через пересування робочої сили при тоталітарному режимі, опинилися за кордоном. Це породило нове соціальне явище – східну українську діаспору.

В результаті межових поділів XX століття частка українського народу залишилася поза межами України. Ця група закордонних українців належить до рідних національних меншин деяких країн Європи (Польська Республіка, Словаччина, Румунія, самопроголошена ПМР).

За приблизними оцінками, зараз поза межами України проживають від 12 до 20 млн українців.

Роль української діаспори на міжнародному рівні

Українська діаспора є важливим суб’єктом світової політики, культури та економіки. Вона впливає на рішення та дії держав, з якими має зв’язки, а також на роботу міжнародних організацій, в яких вона бере участь. Українська діаспора активно пропагує та захищає демократичні цінності, права людини, мир та безпеку, культурне розмаїття та співробітництво між народами у всьому світі. Також спільнота надає солідарну підтримку Україні в її боротьбі за суверенність, територіальну цілісність та євроатлантичну інтеграцію.



Related Post