Сб. Кві 27th, 2024

Ердоган підписав протокол про вступ Швеції до НАТО

ЕрдоганЕрдоган

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган вніс до парламенту на розгляд протокол про вступ Швеції до Північноатлантичного альянсу.

Про це повідомляє Дирекція зв’язку Турецької Республіки.

“Протокол про вступ Швеції до НАТО було підписано президентом Реджепом Таїпом Ердоганом і направлено до Великих національних зборів Туреччини”, – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо

Швеція і Фінляндія подали заявки на вступ до НАТО у 2022 році після повномасштабного вторгнення рф в Україну. Членство Фінляндії було підтверджено у квітні, що ознаменувало історичне розширення західного оборонного блоку, але заявку Швеції все ще затримують Туреччина та Угорщина.

Туреччина заявляє, що Швеція має зробити більше кроків, щоб придушити войовничу Робочу партію Курдистану, яку ЄС та Америка також вважають терористичним угрупованням. При цьому у Швеції заявляли, що вже зробили все необхідне для вступу до НАТО.

НАТО

НАТО, або Північноатлантичний союз, це політичний і військовий альянс, що об’єднує декілька країн з метою забезпечення колективної безпеки та взаємодопомоги в разі загрози або нападу на будь-яку з членів союзу. НАТО було створено 4 квітня 1949 року Договором Північноатлантичного договору.

Основні цілі і завдання НАТО включають:

  1. Колективна оборона: Головним завданням НАТО є захист і безпека її членів. Згідно статуту, напад на одну країну-члена розглядається як напад на всіх і активує колективну оборону.
  2. Політичний діалог: НАТО слугує як форум для політичного обговорення і прийняття спільних рішень між членами.
  3. Спільні військові операції: НАТО може здійснювати спільні військові операції для підтримки безпеки і стабільності в різних регіонах світу.
  4. Спільні військові вправи і навчання: Члени НАТО проводять спільні військові навчання для підвищення спроможностей і забезпечення спільної дії.
  5. Розширення членства: НАТО може розширювати своє членство, запрошуючи інші країни до альянсу.

На сьогодні у НАТО є 31 країн, включаючи США, Канаду, багато європейських країн і інші. НАТО залишається важливим фактором в міжнародній політиці і забезпечує безпеку і стабільність в Європі та за її межами.



Related Post