Нд. Кві 28th, 2024

Німеччина готується заблокувати заявку України на членство в НАТО

Німеччина збирається наполягати на відстрочці вступу України до Альянсу через побоювання, що цей крок може привести до війни з Росією.

Це стверджує видання The Telegraph з посиланням на джерело в НАТО.

Мовляв, Берлін використає саміт НАТО у Вільнюсі, щоб закликати інших зосередитися на гарантіях безпеки, а не на пропозиціях щодо членства, щоб допомогти Україні захистити себе без вступу в Альянс.

«Берлін стримано ставиться до перспективи негайного членства. Йому потрібен процес і час, щоб розробити гарантії, фактично заблокувавши членство. Берлін не хоче бачити, як Володимир Путін потенційно випробовував би 5-ту статтю», — повідомило джерело.

Стурбованість Німеччини, схоже, поділяє і президент США Джо Байден, який сказав, що хоче уникнути ситуації, коли «ми всі у війні, ми у війні з Росією». Байден додав, що Україна «не готова» до членства в НАТО і що це «займе деякий час», а його радник з національної безпеки Джейк Салліван сказав: «Ми не прагнемо розпочати Третю світову війну. Україна не приєднається до НАТО після цього саміту».

Президент України Володимир Зеленський поступово розгортав свою кампанію за приєднання держави до НАТО, пише автор. Лідер держави, що воює, закликав 31 країну-члена НАТО зробити конкретні кроки щодо членства України, щоб його країна могла швидко приєднатися до трансатлантичного альянсу після війни.

Німеччина та Сполучені Штати приватно попередили, що цей крок може перевести нинішній конфлікт у активну війну між НАТО та Росією.

Путін часто заявляв, що буцімто розширення НАТО до російських кордонів упродовж останніх двох десятиліть було ключовим фактором його рішення про вторгнення в Україну.

США, Великобританія та країни ЄС наразі розробляють низку двосторонніх пропозицій щодо гарантій безпеки, які, як вони сподіваються, допоможуть захистити Київ без членства в НАТО. Відомо, що США, Німеччина та Франція працюють над низкою двосторонніх пропозицій щодо конкретизації своєї підтримки Києва в юридично обов’язкових угодах.

Втім, лідери східноєвропейських країн стверджують, що Україні слід запропонувати дорожню карту вступу на саміті 11-12 липня.

Президент Зеленський заявляв, що приїде не саміт лише за умови конкретних кроків партнерів.

За його словами, заяви, підписаної НАТО в Бухаресті в 2008 році, в якій говорилося, що «двері відкриті» для Києва, недостатньо.

Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО, вже виключив офіційне запрошення Києва на саміт, оскільки для розширення альянсу потрібна одностайна згода 31 члена. Наразі ж лише 23 країни підписали спільну з Україною заяву про підтримку вступу до Альянсу.

Нагадаємо: стаття 5 договору Північноатлантичного Союзу передбачає, що напад на одного учасника НАТО є нападом на усіх його членів і викликає відповідь усіх держав-членів Союзу. Рішення щодо застосування 5-ї статті НАТО ухвалюється після консультацій між учасниками блоку.



Related Post