Нд. Кві 28th, 2024

США вимагають відкласти питання членства України в НАТО

Кві7,2023

США, Німеччина та Угорщина виступають проти того, щоб дати Україні “дорожню карту” для членства в НАТО вже на липневому саміті Альянсу. Про розбіжності всередині блоку пише Financial Times.

Як розповіли журналістам неназвані чиновники, які брали участь у переговорах, Польща і країни Балтії хочуть запропонувати Україні більш тісні зв’язки з НАТО і чіткі заяви про майбутнє членство. Однак США, Німеччина та Угорщина цій ідеї противляться.

Видання зазначає, що раніше президент України Володимир Зеленський поставив ультиматум: він візьме участь у липневому саміті НАТО лише в тому випадку, якщо Україні представлять реальну схему для членства після війни.

Зараз між східними і західними членами НАТО ведуться суперечки про те, як бути в цій ситуації.

Стверджується, що в березні генсек НАТО Єнс Столтенберг представив державам-членам документ з “практичними і політичними” пропозиціями для Києва. Тепер всередині Альянсу ведуться жорсткі дискусії про те, що можна пообіцяти Україні.

“У нас попереду кілька тижнів напружених переговорів, щоб закрити ці прогалини і домогтися політичного результату”, — сказав один західний чиновник.

При цьому всі 31 член Альянсу згодні з тим, що питання вступу в НАТО України не є питанням короткострокової перспективи і не може серйозно обговорюватися, поки йде війна.

Як пише FT, США особливо наполягають на тому, що зараз потрібно зосередитися на короткостроковій військовій, фінансовій та гуманітарній допомозі воюючій Україні. Вашингтон вважає, що дискусії про можливі післявоєнні політичні відносини тільки відволікають від поточних поставок боєприпасів.

“Вашингтон стурбований тим, що поглиблення зв’язків під час війни може підживлювати заяви Путіна про битву між Росією і НАТО і що Москва може призвести до ескалації конфлікту, в тому числі шляхом потенційного розгортання ядерної зброї”, – пише FT.



Related Post