Нд. Кві 28th, 2024

Україна та Польща погодили новий оборонний пакет: що до нього увійде

Президент України Володимир Зеленський оголосив про погодження з Польщею нового оборонного пакета.

Про це він сказав під час пресконференції у Варшаві з прем’єр-міністром Матеушем Моравецьким.

“Погоджено новий дуже потрібний саме зараз нашим воїнам оборонний пакет, який захищає свободу і незалежність не тільки України, Польщі, Європи, всього світу. Дуже важливо, щоб ті, хто зараз в окопах на сході, там, де гаряче, на півдні України, знали, що тут, у Варшаві, ми домовились про те, що дасть Україні і кожному й кожній з наших воїнів більше сили. Ця сила нам зараз дуже потрібна”, – сказав Зеленський.

Також він підкреслив, що йдеться не лише про підтримку, а й про співпрацю. Зокрема, у форматі закупівель, що посилюватиме оборонний потенціал і України, і Польщі.

Крім того, Зеленський озвучив, що входить до нового пакету військової допомоги для України від Польщі.

“Сьогодні ми підписуємо документ про постачання польських БТР “Росомак”, самохідних мінометів “Рак”, систем ППО, зокрема, дуже ефективних, як сказав прем’єр, “Перунів”, МіГів та іншого озброєння, якого ми так потребуємо”, – повідомив Зеленський.

Президент України зазначив, що обговорювали також і створення спільних підприємств для виробництва озброєнь і боєприпасів.

“Попри все, оборонно-промисловий комплекс наших країн працюватиме дієво. Є дуже предметні домовленості”, – зазначив він.

Також Зеленський додав: “Є очевидне польське лідерство в танковій коаліції. І польські танки вже на полі бою в Україні”.

Пізніше в Офісі Президента повідомили, що Зеленський і Моравецький підписали Лист про наміри співпраці з питань постачання оборонної техніки.

“Метою підписання Листа є забезпечення постійної підтримки та зміцнення оборонних потужностей ЗСУ шляхом придбання Україною польської оборонної техніки, зокрема БТР “Росомак”, самохідних мінометів “Рак” та ракет до переносних зенітно-ракетних комплексів “Перун”, – вказується в повідомленні.



Related Post