Пт. Кві 26th, 2024

Не стало “голосу” київської підземки Миколи Петренка

Миколу Петренка називали "голосом" Київського метрополітену. Він протягом 24 років озвучував зупинки на станціях

21 червня 2016 року пішов з життя 57-річний директор Київського академічного театру ляльок Микола Петренко. Саме його голос у 90-ті обрали для озвучування інформації в київській підземці.

Про смерть Миколи Івановича повідомила директор департаменту культури КМДА Діана Попова.

“Царство небесне і вічна пам’ять. Пам’ятаєте, як казав Воланд в “Майстрі і Маргариті”: “Людина смертна, але це було б ще півбіди. Погано те, що вона іноді раптово смертна”. Смерть такої людину – для всіх велика втрата”, – написала вона на своїй сторінці в Facebook.

Помер директор театру ляльок від тромбозу.

“Микола Іванович не приїхав на ранкове зібрання, на телефонні дзвінки не відповідав. Знайшли його мертвим в будинку, де він проживав. Це велика втрата для нас. Він ніколи не шкодував грошей на постановки і ніколи не відмовлявся допомогти своїм колегам”, – говорив тоді головний режисер театру Юрій Сікало.

“Кілька років тому лікарі знайшли в Миколи Івановича ракову пухлину. Він довго лікувався, поборов хворобу. Останні місяці на здоров’я не скаржився. Але помер раптово, від тромбозу. Востаннє був на роботі у п’ятницю. Обійшов усіх працівників. Поговорив про закриття сезону й нові вистави, що планували в наступному”, – згадував Ілля Поволоцький, завідувач літературної час­тини театру.

У Києві з Петренко прощалися на сцені в театрі ляльок. Поховали чоловіка на рідній Чернігівщині.

У Києві з Петренко прощалися на сцені в театрі ляльок.

“Так, саме голос Миколи Івановича ми досі чуємо у вагонах метро. В майбутньому, якщо з’являтимуться нові станції метро, голос ми перезапишемо. Дуже важливе гарне звучання, правильна вимова й один і той же голос на усіх станціях. Пасажир звикає до певного звучання. Ми стикалися з ситуацією різних голосів у метро, запрошували дітей для озвучування, але якщо голос не поставлений, то він дратує людей”, – сказала в коментарі Gazeta.ua радник начальника столичної підземки Наталія Макогон.

Микола Петренко закінчив Київський університет театру, кіно і телебачення ім. Івана Карпенка-Карого у 1981-му. У 1986 став директором Театру ляльок. Завдяки його праці театр став академічним. А сам Петренко в 1993 році отримав звання “Заслужений працівник культури України”. Був лауреатом міжнародної премії “Дружба”.

Повідомляє:Газета.ua



Related Post