Сб. Кві 27th, 2024

“Рамштайн-11”: підсумки чергової зустрічі союзників України

Країни-союзниці поки що не готові надати Збройним силам України потрібні винищувачі, про необхідність яких уже не перший місяць говорить військово-політичне керівництво. Однак на черговому засіданні у форматі “Рамштайн” вдалося домовитися про додаткові фінанси для підтримки українських військових, а також про постачання нової військової техніки та палива для неї.

Про це пише Focus.ua.

Учасники засідання у Рамштайні домовилися передати українським військовим ракети для комплексів протиповітряної оборони. Результати одинадцятого засідання стали відомі у п’ятницю, двадцять першого квітня.

За словами міністра оборони Сполучених Штатів Ллойда Остіна (він першим узяв слово), новий пакет військової допомоги Україні союзники розробляли кілька місяців.

“Фактично можна сказати, що робота була надскладна, проте ми досягли наших початкових цілей – надати найневідкладніше”, — уточнив глава Пентагону.

У свою чергу, глава Міноборони України Олексій Резніков озвучив пріоритетні потреби України, задоволення яких він очікує від союзних країн.

“Звичайно, сьогодні ми підтвердили нашу потребу в західних літаках як частини ППО. Але прямо зараз ми говоримо про головні потреби — наземне ППО. Звичайно, ми обговорюємо бойові літаки як наступний етап, але потрібен час для навчання пілотів, інженерів”, — сказав політик.

Що отримає Україна

Ллойд Остін особливо наголосив на тому, що європейські країни за рік повномасштабної війни в Україні вже виділили українським захисникам понад 230 танків і 1,5 тисячі інших бронемашин.

Німеччина та Нідерланди надають Україні мінні трали, транспортні засоби та паливозаправники.

Канада заявила про надання Україні нового пакету допомоги на суму близько 29 млн доларів. Представниця країни Аніта Ананд уточнила, що до пакета допомоги увійшли 40 снайперських гвинтівок, боєприпаси від Prairie Gun Works та нові радіоприймачі від L3 Harris для танка Leopard 2. Також країна зробить фінансовий внесок у фонд НАТО для допомоги Києву у забезпеченні постачання палива. Попередньо для військової техніки в Україні потрібно 3,3 мільйона літрів палива.

Країни ЄС готові вже зараз прискорити виробництво та доставку в Україну необхідної амуніції.

Крім того, за словами голови Об’єднаного комітету начальників штабів Марка Міллі, Київ вже найближчим часом отримає від союзників55 млрд. доларів, сотні танків і бронемашин.

Також країни-союзниці готові навчати українських військових. За словами міністра оборони США Ллойда Остіна, на прес-конференції за підсумками засідання “Рамштайн-11”, українські військові матимуть можливість пройти навчання управлінням танками M1A1 Abrams, які для старту навчання ЗСУ прибудуть до Німеччини. Йдеться про 31 танк, який переженуть на полігон Графенвер наприкінці травня. Бійцям ЗСУ дадуть десять тижнів для того, щоб освоїти нову техніку.

А голова Об’єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі підтвердив, що у Німеччині зараз проходять підготовку 25 тисяч бійців ЗСУ. Вісім тисяч військових уже завершили навчання та повернулися до зони бойових дій в Україну.

Він також прокоментував постачання ЗСУ танків M1A1 Abrams.

“Вони здатні вплинути на хід війни в Україні, але не здатні переламати її хід докорінно”, — висловив свої сумніви Міллі.

Крім того, двадцять першого квітня за підсумками засідання Берлін, Київ та Варшава остаточно вирішили питання про створення в Польщі Центру технічного обслуговування танків Leopard 2. Він необхідний для того, щоб оперативно усувати технічні несправності у цих бронемашинах, які українські військові нещодавно отримали від союзників.



Related Post