Пт. Кві 26th, 2024

П’ятиразовий чемпіон безкоштовно навчає плаванню людей з вадами зору

Олексій Федина не ставить за мету навчити підопічних швидко плавати, – просто прагне допомогти їм вести повноцінне життя і займатися спортом.

У столиці громадське об’єднання започаткувало безкоштовні тренування з плавання для людей із вадами зору. Тренер – п’ятиразовий чемпіон Паралімпійських ігор Олексій Федина. Влітку 2016 року в Ріо-де-Жанейро він став кращим у плаванні на 100 метрів брасом. Професійний спортсмен залюбки навчає новачків. Бо сам добре пам’ятає, як непросто людині з інвалідністю вести повноцінне життя.

Щосуботи люди з вадами зору відвідують безкоштовні тренування в басейні. Навчає їх справжній чемпіон. “Я завжди мріяв працювати тренером, допомагати людям вчитися плавати”, – пояснює Олексій Федина. В нього п’ять золотих медалей. Останню він виборов на Паралімпіаді у вересні 2016 року. Плавання на 100 метрів брасом, його результат – хвилина і чотири секунди.

Олексій каже, що не ставить за мету навчити своїх підопічних швидко плавати, просто прагне допомогти їм вести повноцінне життя і займатися спортом: “Тут приходять люди з різними цілями. Дуже багато просто хочуть навчитися швидше плавати. Швидше, краще. Вони засмучуються навіть на тренуванні через якусь дрібницю”.

До тренерства Олексія підбурив Василь Закревський. Досвідчений спортсмен, він займається тріатлоном, заснував ГО “Організація незрячих людей, активних і незалежних” і об’єднує знайомих із вадами зору для занять йогою, спортивною ходьбою, бігом, а тепер і плаванням. Спонсором проекту виступила українка, яка нині живе у Фінляндії.

Назустріч пішов басейн ЦСК Збройних сил України, і тепер до липня група активних молодих людей тут – бажані гості. А далі – сподіваються, що ідеєю зацікавляться й інші установи та спонсори.



Related Post