Пт. Кві 26th, 2024

Не москітний флот: Що за корвет Ada Туреччина будує для України

Лип29,2021

Виступаючи в Одесі на урочистостях з нагоди річниці Військово-морських сил України, президент Володимир Зеленський заявив, що Туреччина розпочала будівництво корвету типу ADA для українських ВМС.

“Перший корпус нашого сучасного корвета вже закладений в Туреччині і буде добудований на українській верфі до кінця 2023 року”, – повідомив Зеленський.

Контракт на будівництво серії корветів типу Ada Міністерство оборони України уклало з турецькими компаніями ще в грудні 2020 року. На фінансування проекту в 2021 році передбачили 3,8 млрд грн. Турецька сторона обрала в якості українського підрядника завод “Океан” в Миколаєві.

Читайте також: Як Україна розбудовує свою армію: Флот

І хоч склад озброєння та конфігурація корабля поки що не озвучена, портал Depo.ua спробував розібратись – що це за корвет і чим він може бути корисним Україні.

Що за корабель

Корвет типу Ada (Ада) – це сучасний літоральний бойовий корабель з широким використанням у своїй конструкції принципів стелс-технологій, який володіє можливостями протичовнових операцій та патрулювання у відкритому морі.

Проект був розроблений в першу чергу для ВМС Туреччини, однак зараз реалізується і за експортними контрактами – в Пакистан і в Україну.

Роботи по першому корвету типу Ada почались у липні 2005 року і станом на сьогодні вже спущено та взято на озброєння турецькими ВМС чотири таких кораблі. Всі вони отримали назви турецьких островів, так як слово “ada” у перекладі з турецької мови означає “острів”. Як бачимо, турки підійшли до цього питання дуже концептуально.

Концепція конструкції та бойового застосування корвету типу Ada подібна до літоральних кораблів типу Freedom, розроблених фірмою Lockheed Martin для ВМС США.

Конструкція корабля включає реформований несучий каркас для різних модулів, польотну палубу з інтегрованою системою зльоту/посадки і обслуговування вертольотів, а також можливість спуску і підйому пілотованих і безпілотних катерів як з корми, так і з борта. Передня палуба має зону модульного зброї.

Кораблі приводяться в рух силовою установкою RENK CODAG Cross-Connect. Вона складається з газової турбіни потужністю 31 000 кінських сил та двох дизельних двигунів потужністю 5790 кінських сил. Кожен дизельний двигун приводить в рух один гвинт з регульованим кроком через двошвидкісний головний редуктор. Механізм з поперечним з’єднанням розподіляє потужність від газової турбіни через обидва головних редуктори до двох валів.

Силова установка корабля може працювати в дизельному режимі, в режимі газової турбіни чи в режимі CODAG (коли дизельні та газотурбінні двигуни працюють одночасно і спільно забезпечують потужність 38 800 к. с.).

Короткі технічні характеристики:

Водотоннажність: 1524 тонн (стандартна) 2032 тонн (повна)

Довжина: 99,0 метрів

Ширина: 14,4 метрів

Осадка: 3,6 метрів

Рухова установка: CODAG; 1 ГТД GE 2500, 30 800 к. с. + 2 дизелі MTU 16V595TE90, 11 580 к. с.

Гвинти: два гвинти

Швидкість: до 29 вузлів

Потужність: 42 380 кінських сил

Автономність плавання: 3500 миль при 15 вузлах

Екіпаж: 93 особи + 13 додаткових місць

Базове озброєння:

– гармата 76-мм АУ; 2×12,7-мм кулемети Aselsan STAMP

– торпеди 324-мм ТА

– ракети ПКР “Гарпун”

– зенітна установка RIM-116 ПУ Mk 49 RAM

– бортовий вертоліт S-70B Seahawk

Спеціальне обладнання: автоматизована система управління протимінними діями Atlas Elektronik IMCMS

В чому інтерес України

Як вже неодноразово зазначалося, станом на сьогодні Україна практично не має боєздатного військово-морського флоту, тому зацікавлена в будь-яких варіантах.

У 2016 році була оголошено про створення в Україні так званого “москітного флоту”, за прикладом Швеції. Концепція “москітного флоту” передбачає якомога швидшу побудову “дрібного” корабельного складу, який міг би швидко реагувати на всі виклики з моря і мав би достатній бойовий потенціал, а у той час будувати кораблі більшого класу (корвети, фрегати), які створюються не один рік.

Але якщо з “москітами” все більш-менш рухалось (станом на сьогодні спущено на воду п’ять малих броньованих артилерійських катерів проекту 58155 “Гюрза-М”, два десантно-штурмових катер проекту 58503 “Кентавр”, а також перегнано з США і взято на озброєння подаровані американцями два патрульних катери типу Island), то з більшими кораблями ситуація дуже сумна. Протягом кількох років в Україні точилися розмови про вітчизняний проект “Корвет”, але наразі стихли.

Читайте також: Не москітний флот: Як Україна збирається реанімувати проект “Корвет”

У червні 2020 року голова фракції “Слуга народу”  Давид Арахамія заявив, що будівництво корветів не в пріоритеті.

Не виключено, що український проект принесли в жертву заради геополітичної підтримки з боку Туреччини, за яку довелося “розплачуватись” купівлею турецьких корветів і безпілотників. Але це не точно, і навіть якщо це справді так, то вигода для України у цьому все одно є.

Звісно, що український, що турецький проекти мають свої переваги і недоліки один відносно іншого, однак за нинішніх умов будь-який корвет – це краще, аніж його відсутність. Головне, щоб він міг взяти на озброєння сучасний український ракетний комплекс “Нептун”, інакше сенсу у цих кораблях буде мало.

Читайте також: “Нептун” проти Росії: Чому слід якнайшвидше взяти на озброєння новий ракетний комплекс



Related Post