«Розділяй і володарюй» – цей принцип, відомий політикам із давніх часів, активно використовується і у наші дні. Не оминув він і українсько-польські відносини. На тлі зусиль українців та поляків до консолідації проти спільної загрози трагічні сторінки нашої історії використовуються проти нас.

Волинська Трагедія, безумовно, є такою сторінко. Події тих років досі живі у пам’яті і серцях людей. Саме тому ця тема активно використовується противниками консолідації України та Польщі. 2022 рік не став виключенням.

14 січня частина урядових сайтів припинила свою роботу. На сайтах же були опубліковані погрози українському населенню, аргументуючи це помстою за «Волинь, за ОУН УПА, за Галичину, за Полісся». Російські ЗМІ відразу розтиражували це як помсту польських хакерів за «Волинську різню». Однак, як польські так і українські спецслужби вважають, що це провокація РФ з метою збільшення напруги.

Загострення уваги до теми.

Ще на початку 21 століття проблематика не мала настільки вираженого політичного окрасу. Дискусії відбувалися переважно в історичній площині. Головною ціллю було саме встановлення істини, причинно наслідкових зв’язків, аналіз документальних матеріалів комбатантів (українські та польські партизани, нацисти, більшовики). Значних успіхів було досягнуто на цьому поприщі. Історикам вдалося віднайти інформацію, що зіштовхування лобами українського і польського населення було частиною плану східних загарбників, який успішно підхопили і більшовики.

В Україні поступово росли євроінтеграційні настрої. Польща все більше підтримувала Україну на міжнародній арені. Тому і з’явилася необхідність наші відносини псувати.

В 2013 році 148 «народних депутатів» України (118 регіоналів, 23 комуністи та кілька позафракційних) звернулися до Сейму з проханням визнати Волинську трагедію геноцидом польського народу («Партія Регіонів» та комуністи пізніше продемонстрували своє справжнє обличчя). Саме ця подіяла стала початком активної політичної дискусії довкола Волинської Трагедії.

Дипломатична криза.

В 2016 році у Польщі таки визнали події Волинської Трагедії геноцидом. На додачу до цього на День незалежності Польщі невідомі спалили український прапор, винних встановити не вдалося. Що стало черговим загостренням.

У 2017 році в Україні обстріляли Генеральне консульство Польщі у м. Луцьк, що спричинило глибоку дипломатичну кризу у стосунках. За інформацією СБУ за цим інцидентом стояли спецслужби РФ.

Кожне поліпшення у відносинах веде до нових провокацій. А тематику Волинської Трагедії російськи медіа стараються не прибирати із власної повістки дня.

волинська трагедія