Нд. Кві 28th, 2024

Чехія відмовилася від участі у засіданні Радбезу ООН, яке скликала рф

Гру31,2023 #РФ #ООН #Чехія
ЧехіяЧехія
Чехія відмовилася брати участь в екстреному засіданні Ради безпеки ООН, яке тридцятого грудня скликала країна-агресор рф.

Про це повідомив міністр закордонних справ Ян Ліпавський у соцмережі Х.

«Ми відмовляємося, щоб нас куди-небудь викликала Росія. Чехія не буде слугувати отруєній брехнею пропаганді агресора. Коли Росія захоче обговорити у Радбезі відведення своїх окупаційних військ, ми радо прийдемо на засідання», – заявив він.

Російська служба ВВС зазначає, що рф вимагала присутності представника Чехії на засіданні Радбезу ООН, скликаного через обстріл Бєлгорода. У міністерстві оборони росії стверджують, що удари по Бєлгороду були завдані, зокрема, з переданих Україні чеських ракетних систем залпового вогню.

Рада безпеки ООН

Рада безпеки Організації Об’єднаних Націй (РБ ООН) є одним із головних органів ООН та відповідає за збереження міжнародного миру та безпеки. Згідно зі Статутом ООН, Рада безпеки має основну відповідальність за прийняття заходів щодо урегулювання конфліктів та забезпечення миру у світі.

Основні характеристики Ради безпеки ООН:

  1. Склад: Рада безпеки складається з 15 членів, з яких п’ять є постійними членами і мають право вето, а інші десять є обрані на дворічний термін країнами-членами ООН.
  2. Функції: Рада безпеки має за завдання забезпечити мир і безпеку шляхом врегулювання конфліктів, введення санкцій, надання миротворчої допомоги, а також прийняття рішень про використання сили у випадках загрози миру.
  3. Процедура прийняття рішень: Кожен член Ради безпеки має один голос. Рішення з питань миротворчості вимагають позитивного голосу всіх постійних членів без вето. З питань, що стосуються інших питань, рішення приймаються за більшістю голосів.
  4. Вето: Постійні члени мають право вето, що означає, що якщо хоча б один із них проголосує проти рішення, то воно не приймається.

Рада безпеки ООН відіграє ключову роль у світовому порядку, і її рішення та дії впливають на міжнародні відносини та події.



Related Post