У Маріїнському палаці в Києві відбулася зустріч Президента Володимира Зеленського та Федерального канцлера Німеччини Ангели Меркель.

Про це повідомляється на сайті глави Української держави.

“У Маріїнському палаці в Києві розпочалася зустріч Президента Володимира Зеленського та Федерального канцлера Німеччини Ангели Меркель, яка перебуває в Україні з візитом”, – ідеться в повідомленні.

Президент привітав гостю на ґанку палацу. Відбулося представлення делегацій.

Після переговорів Зеленського та Меркель у форматі віч-на-віч відбулася зустріч з представниками засобів масової інформації та продовження перемовин у розширеному форматі.

Зеленський на зустрічі з Меркель так і не зрозумів, хто дасть Україні гарантії по газу.

Президент Володимир Зеленський на брифінгу після переговорів з канцлером Німеччина Ангелою Меркель заявив, що досі не розуміє, хто дасть гарантії економічної безпеки Україні після 2024 року, коли завершиться дія контракту на транзит країною російського газу в Європу.

“Ми обговорювали з пані канцлеркою питання щодо продовження договору про транзит газу через територію України після 24 року, але поки що, я вважаю, це дуже загальні речі…

Я хочу зрозуміти, що буде отримувати Україна і що може втратити наша держава після того, як закінчиться договір 24 року, і хто дає конкретні гарантії Україні” – сказав Зеленський.

За словами українського президента, 23 серпня відбудеться зустріч міністрів енергетики України, США і Німеччини, на якій, “можливо, з’являться якісь більш конкретні речі”. Зеленський уточнив, що може йтися про перехід на зелену енергетику і “зелений” курс України, але все це потребує “дуже великих грошей і довгого терміну”.

Федеральний канцлер ФРН Ангела Меркель після переговорів з президентом Володимиром Зеленським заявила, що угода про транспортування російського газу через територію України має бути продовжена і газ не можна використовувати у якості зброї.

Канцлер наголосила, що вже існуюча співпраця України та Німеччини у галузі енергетики буде продовжена.

За словами Меркель, вона під час зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним поінформувала його – Німеччина виступає за транзит газу через ГТС України до Європи. Також вона допустила введення нових санкцій.

“Я з російським президентом про це говорила, що ми хочемо якнайшвидшого продовження договору (між Україною та РФ про транспортування газу – УП), який діє до 2024 року. Ми говоритимемо про це і у Європі, і з компаніями, які з цим пов’язані.

Ми єдині з американською стороною в тому, що газ не можна використовувати як зброю.

Ми почуваємось відповідальними, тому що є великі занепокоєння, які я сприймаю серйозно. Тому ми чітко сказали, що виступатимемо в рамках ЄС за подальші санкції (проти РФ – УП), якщо підтвердиться підозра, що трубопровід буде використаний як зброя” – сказала Меркель.

Фото: ОП