Нд. Кві 28th, 2024

Україна хоче отримати від Австралії списані гелікоптери Taipan

Гелікоптери TaipanГелікоптери Taipan

Україна звернулася до Австралії з проханням передати їй гелікоптери Taipan у розмірі 45 екземплярів, які були списані австралійською армією.

Про це повідомляє видання Asia Pacific Defence Reporter з посиланням на джерела в уряді Австралії.

За даними ЗМІ, Україна планує використовувати гелікоптери Taipan для підтримки своїх сил на сході країни. Також Україна хоче модернізувати свій вертольотний парк, який складається переважно з застарілих радянських машин Мі-24.

Гелікоптери Taipan були придбані Австралією в 2006 році в рамках програми Air 9000 за 4,1 мільярда доларів. Вони мали замінити старіші моделі Black Hawk і Sea King, але виявилися ненадійними і дорогими в експлуатації. У 2023 році Австралія вирішила списати всі 45 гелікоптерів Taipan і замінити їх на нові моделі Apache AH-64E Guardian, які були замовлені у США.

За словами міністра оборони Австралії Річарда Марлеса, уряд розглядає можливість передачі гелікоптерів Taipan Україні, але поки не прийняв остаточного рішення. Він зазначив, що Австралія підтримує суверенітет і територіальну цілісність України і готова надавати їй допомогу в оборонній сфері.

Гелікоптери Taipan мають високу маневреність, швидкість до 300 км/год і потужну зброю, включаючи кулемети, ракети і протитанкові керовані снаряди. Вони також обладнані сучасними системами навігації, зв’язку і захисту. Однак вони вимагають складного обслуговування і часто виходять з ладу через дефекти конструкції.

Україна не є єдиною країною, яка проявляє інтерес до списаних гелікоптерів Taipan. Раніше про них запитували Індонезія, Філіппіни, Пакистан і Нова Зеландія. Однак жодна з цих країн не отримала відповіді від Австралії.



Related Post