Пт. Тра 3rd, 2024

Збройні сили Сполучених Штатів та Британія завдали ударів по хуситах у Ємені

Збройні сили Сполучених ШтатівЗбройні сили Сполучених Штатів

Збройні сили Сполучених Штатів та Великої Британії завдали ударів по численним об’єктам хуситів в контрольованих хуситами районах Ємену у ніч проти п’ятниці, дванадцятого січня.

Про це повідомили CNN офіційні особи США та Великої Британії

Військові цілі включали:

  • логістичні центри;
  • системи протиповітряної оборони;
  • місця зберігання зброї.

Збройні сили Сполучених Штатів вперше здійснили військову відповідь проти хуситів, які з початку війни в Ізраїлі постійно атакують комерційні судна безпілотниками і ракетами.

Скоординована військова атака відбулася лише через тиждень після того, як Білий дім і низка країн-партнерів виступили з останнім попередженням до хуситів, щоб вони припинили атаки, інакше їм загрожують військові дії.

Офіційні особи підтвердили удари на умовах анонімності, щоб обговорити військові операції.

Хусити

Хусити – це політико-релігійний рух, який виник у XIX столітті в Ємені внаслідок відмови від реформ інституту халіфата та виступу проти іноземного впливу, зокрема, османського та британського.

Сучасний рух хуситів став більш активним у другій половині XX століття і в XXI столітті. Його представники протестують проти іноземного втручання, виступають за політичну та релігійну незалежність Ємену, а також проти внутрішньої корупції і нерівності.

Останнім часом хусити привернули до себе увагу світової спільноти через внутрішні конфлікти в Ємені. Вони контролюють частину країни, включаючи столицю Сану, та конфліктують з силами, які підтримують уряд Ємену. У 2014 році конфлікт з ескалацією був зазначений зовнішнім втручанням, зокрема, з боку коаліції, яку очолює Саудівська Аравія.



Related Post