Нд. Тра 5th, 2024

Швеція перерахує приблизно п’ять млн доларів до фонду НАТО для допомоги Україні

ШвеціяШвеція

Швеція внесе п’ятдесят млн. шведських крон до фонду НАТО для допомоги Україні. Гроші підуть на військове обладнання, паливо та медикаменти для ЗСУ.

Про це повідомляє пресслужба уряду Швеції.

Фонд допомоги НАТО Україні отримає 50 мільйонів шведських крон. Вони підуть на підтримку проектів яким бракує фінансування, такі як закупівля оборонного обладнання, палива, медикаментів та обладнання для розмінування.

Також Швеція перерахує п’ять млн шведських крон цільовому фонду НАТО з розбудови оборонного потенціалу для Молдови. Кошти будуть використані на закупівлю обладнання, навчання і підтримку реформ.

Ще 5 мільйонів шведських крон буде надано Грузії. Ці гроші підуть на проекти в таких сферах, як:

  • врегулювання криз;
  • кібербезпека;
  • обмін розвідданими.

У грудні 2023 року в Швеції погодили виділення Україні зимового пакету допомоги для підтримки цивільної інфраструктури у 124 млн євро.

НАТО

НАТО, або Північноатлантичний альянс, є політичним та військовим об’єднанням країн, яке створюється з метою забезпечення колективної оборони та спільної безпеки своїх членів. Альянс заснований на Протоколі про Північноатлантичний договір, який був підписаний у Вашингтоні 4 квітня 1949 року.

Основні характеристики НАТО:

  1. Членство: Налічує 31 країн. До числа членів входять країни Північної Америки та Європи.
  2. Колективна оборона: Одним із основних принципів НАТО є стаття 5, згідно з якою напад на одну членську країну розглядається як напад на всіх, і інші члени зобов’язані надавати військову допомогу у випадку нападу.
  3. Військова структура: НАТО має власну військову структуру, яка включає командування, дивізії та інші військові частини.
  4. Партнерство: Співпрацює з іншими країнами та міжнародними організаціями через різноманітні партнерські програми та ініціативи.
  5. Широкий спектр завдань: Поза колективною обороною, НАТО займається різними завданнями, такими як управління кризовими ситуаціями, протидія тероризму, кібербезпека, миротворчі операції та інші.
  6. Політичний організм: НАТО має політичні органи, такі як Рада Північноатлантичкої ради, що забезпечує прийняття стратегічних рішень.

НАТО виконує ключову роль у забезпеченні безпеки та стабільності в регіоні Північної Америки та Європи, і його робота є важливою для міжнародного порядку.



Related Post