Сб. Кві 27th, 2024

МКС продовжить розгляд справи України проти росії щодо геноциду

Лют2,2024 #МКС
МКСМКС

Другого лютого 2024 року Міжнародний Суд ООН у Гаазі (МКС) підтвердив свою юрисдикцію у справі за позовом України проти росії, пов’язаній з вторгненням рф.

Це означає, що суд визнав за собою право розглядати цю справу по суті.

Це знаменна перемога для України, адже вона відкриває шлях до притягнення росії до відповідальності за її злочини. Суд ООН може постановити, що росія порушила міжнародне право, і зобов’язати її виплатити репарації Україні за завдані збитки.

Ось деякі ключові моменти з рішення суду:

  • Суд визнав, що має юрисдикцію розглядати справу, оскільки Україна та росія є учасницями Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього.
  • Суд відхилив заперечення росії щодо юрисдикції, заявивши, що вони є необґрунтованими.
  • Суд призначив публічні слухання у справі, які розпочнуться 19 вересня 2024 року.

Це рішення є важливим кроком на шляху до справедливості для України та жертв російської агресії.

Нагадаємо

У своєму позові проти росії до Міжнародного суду ООН Україна вимагає притягнути країну-агресора до відповідальності за спотворення поняття “геноциду”.

МКС

Міжнародний Суд ООН є головним юридичним органом Організації Об’єднаних Націй. Він розташований в будівлі Мирного палацу в Гаазі. Міжнародний Суд ООН вирішує спори між державами на основі міжнародного права та видає консультативні висновки з питань, які ставлять перед ним Організація Об’єднаних Націй та її спеціалізовані агентства.



Related Post